DK: a kormány meghagyja az áfacsalók kiskapuit

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja a kormányt, hogy ne vezesse be a elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert, mert az a korrupció visszaszorítására alkalmatlan, a magyar cégeket viszont keményen bünteti.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a januártól hatályba lépő szabályozás elvileg az áfacsalás visszaszorítására jött létre, mégis rengeteg kiskaput tartalmaz, ugyanakkor a becsületes vállalkozókat óriási adminisztrációs teherrel sújtja.

A "sebtében hozott" intézkedést mindössze egy napig lehetett véleményezni, három hét múlva pedig életbe is lép - emelte ki. A kormány "meghagyta az áfacsalók kiskapuit", így a minden hazai céget büntető rendszer "csak egy kormányzati látszatintézkedés a korrupció elleni, mímelt harcban" - írta a politikus, hozzátéve: a DK felszólítja a kormányt, hogy ne vezesse be az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert.

A párt szerint a vállalkozások büntetése helyett csak egy valóban átgondolt, kiskapuk nélküli rendszerrel és egy kormánytól független antikorrupciós hatósággal lehet felvenni a harcot a korrupció ellen, "ez azonban az Orbán-kormánynak látványosan nem áll érdekében" - fűzte hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte, hogy a január elsejével bevezetendő online árukövetési rendszer a gazdaság fehérítését szolgálja, segítségével nyomon követhetővé válik az árucikkek tényleges útja. Azt írták: a rendszer kiszűri az árucikkek fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaéléseket, amelyek "milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak". A tárca pénteki közleménye szerint bár a Nemzeti Adó és Vámhivatal revizorai, pénzügyőrei az év elején megkezdik az ellenőrzéseket, január 31-éig nem szabnak ki mulasztási bírságot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.