Festménylopás: a DK szerint a Modem igazgatójának le kell mondania

- A Modem ma jobban hasonlít egy kuplerájra, mint a művészetek egyik fellegvárára, márpedig ha a madám nem tudja, mit csinálnak a lányok, akkor a madámnak mennie kell - közölte egy debreceni önkormányzati képviselő az ellopott festmények ügyében.

- A debreceni Modemben történt festménylopás után az a legkevesebb, hogy az intézmény igazgatójának, Kukla Krisztiánnak azonnal távoznia kellene posztjáról - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Varga Zoltán önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa.

Mint beszámoltunk róla: ismeretlen körülmények között, s ismeretlen időpontban  eltűnt a Modem raktárából Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes Lampérrth József egy-egy alkotása, amelyeknek az értéke összesen több mint száz millió forint. Súlyosítja a helyzetet, hogy sem a Modem, sem a fenntartó önkormányzat, sem a rendőrség nem állt nyilvánosság elé a bűncselekmény után, sőt azt is elhallgatták, hogy az intézmény másfél hete büntető-feljelentés tett ismeretlen tettes ellen.

Az ügyről Varga Zoltán DK-s képviselő azt mondta: végzetes hiba, hogy a képek eltűnése után még napokig, hetekig hallgattak és maszatoltak saját hatáskörben a bűncselekményről, holott alapvető gyakorlat műtárgylopás esetén az azonnali médianyilvánosság biztosítása.

Hozzátette: különösen megdöbbentő, hogy az intézmény vezetői a hosszas belső vizsgálat után sem tudják, hogyan tűntek el a képek. Szerinte a Modem a történtek miatt alkalmatlan arra, hogy a 3,4 milliárd forint értékű Antal-Lusztig gyűjtemény
gondos kiállítótere legyen.

Varga Zoltán föltette a kérdést: a Modemet biztosító őrző-védő cég szakemberei mit őriztek évi 5,9 millió forintért? Talán a büfét? Szerinte elgondolkodtató, hogy a Modem idei üzleti terve alapján a milliárdos műkincsek vagyonvédelmére 5,9 millió forintot terveztek, biztosítási díjra pedig 2 milliót, ezzel szemben az igazgató éves bére 8,5 millió forint.

A képviselő szerint a 2014-es üzleti tervből nyilvánvaló, hogy a milliárdos műkincsek védelmére, biztosítására éves szinten 4 millió forinttal kevesebbet fordítottak, mint az igazgató bérére és utazásaira. Végül így fogalmazott: a Modem ma jobban hasonlít egy kuplerájra, mint a művészetek egyik fellegvárára, márpedig ha a madám nem tudja, mit csinálnak a lányok, akkor a madámnak mennie kell.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.