Diszkó és horogkeresztek

Két roma fiatalember diszkót akart nyitni Borsodban. A kisvárosban ezt - a roma fiatalokon kívül - senki sem akarta. Végül is azokat a jogi eszközöket vetették be az önkormányzat és a rendőrség által gerjesztett ellenszélben, amelyeket épp a romák kiszorítására szoktak alkalmazni. A második buli után ismeretlenek horogkereszteket festettek az épületre.

Csaba és Miki húszas éveikben járó fiatalemberek. Elhatározták, hogy diszkót nyitnak. Akartak végre egy olyan szórakozó helyet, ahová bőrszíntől függetlenül mindenki bemehet. Erre ugyanis már évek óta nemigen akad lehetőségük a roma fiataloknak. Ők a környék mulatóiban nem szívesen látott vendégek.

- Tíz romából, ha egyet beengednek. De valószínűleg ez is csak azért történhet meg, mert kevésbé barna a bőre - mondja Csaba, aki szerint a cigányokat a legkülönbözőbb indokokkal hajtják el. Csak egy példa: "zártkörű rendezvény van, csak meghívottak jöhetnek be". De sokszor csak a biztonsági őr szemrevételezi a belépni vágyót, és eldönti, elég fehér-e a diszkózáshoz.

Nem kellett tehát piackutatást tartani ahhoz, hogy a két fiatalember rájöjjön: meglévő igényt szolgálna, ha olyan diszkót nyitnának, ahová bárki bemehet. Nyár elején, amikor ezt elhatározták, a legnagyobb körültekintéssel jártak el: ügyvédet fogadtak, hogy az engedélyeztetési procedúra folyamán minden a lehető leggördülékenyebben menjen, kiválasztották azt az épületet Borsodnádasd határában, ami korábban is diszkó volt. A tulaj 2000-től 2008-ig próbálta üzemeltetni a szórakozóhelyet, de mivel nem volt elég kifizetődő, bezárta. Most tőle bérlik az épületet.

A szakhatósági engedélyeztetés és a felújítás zökkenőmentesen ment. De minden körültekintés hiábavaló volt.

- Augusztus 24-én személyesen voltam bent az ügyvédemmel az önkormányzatnál, ahol arról biztosítottak, hogy lesz működési engedélyünk az este nyolctól hajnal ötig nyitva tartó zenés szórakozó helyünk elindításához - mondja Csaba. Nyitópartit szerveztek, amire a végleges engedély megérkezéséig külön engedélyt kértek. Az öröm nem tartott sokáig - a nyitás után kommandósok lepték el a helyiséget, oszlatóspray-vel, kutyákkal rontottak be, s több mint három órán keresztül igazoltatták a vendégeket.

Augusztus 27-én összeült a borsodnádasdi képviselő-testület, és hozott egy rendeletet: este tízkor a vendéglátóipari egységeknek be kell zárniuk. A rendelet lehetetlenné teszi a diszkó működését. Sejthető, hogy épp ez volt a cél.

- Régóta tervezzük, hogy a helyben lévő kereskedelmi egységek nyitva tartását szabályozni kell. A közrend és köznyugalom érdekében. Lakóházas övezetben vagyunk - mondja Papp Anna polgármester.

Nos, az épület a város szélén, egy kis téren áll a buszvégállomás mellett. A diszkó teraszán állva, ha körbenéz az ember, látható még az egykori lemezgyár és a hozzákapcsolódó ipari park, egy pékség és egy kisbolt, a borsodi dombvidék egyik vonulata. Papp Anna azt mondja, mégiscsak van ott egy lakóház, épp a közvetlen közelben, ahol négy család is lakik, aztán nem messze egy lakótelep is, ami ugyan nem látszik a térről, de mindegy is, mert a "tér felhangosítja a zajokat", ráadásul az épület szomszédságában van egy templom, és az ott zajló misét zavarná a diszkó működése.

Arra a kérdésre, miért éppen most vált égetővé rendeletet alkotni, hiszen korábban is működött ott diszkó, azt válaszolja, hogy abban az épületben diszkó valójában sosem működött, mert az a borsodnádasdi lemezgyár garázsa volt. Ugyan a gyár felszámolása óta tartottak ott zenés rendezvényeket, de az "nem nevezhető diszkónak".

- A rendelettel lakossági igénynek tettünk eleget. Az minden vendéglátó ipari egységre vonatkozik, kivétel nélkül. Ilyen a jogállamiság. A Volán ott parkíroztatja a buszokat a hajnali indulások miatt. Panaszkodtak, hogy randalíroznak a buszokon, kárt tesznek az ülésekben a fiatalok. Az a dolgunk, hogy az itt élő embereknek biztosítsuk a rendet - fogalmaz a polgármesterasszony.

A Borsod Volánnál úgy tájékoztattak: a társaság semmiféle hivatalos panaszt nem tett a borsodnádasdi diszkó ellen. Kiderült: a szakszervezeti vezetők tiltakoztak levélben. Az abban foglaltakkal a társaságnál egyetértenek, ennek ellenére nem terelték hivatalos útra az ügyet.

Megkérdeztük, miért nem világosították fel a két vállalkozót arról, hogy a nyitvatartási időt szigorítani fogja az önkormányzat, ennek tudatában lehet, hogy nem öltek volna a szórakozóhelybe hárommillió forintot. - Nem volt szó diszkóról, csak zenés szórakozó hely kialakításáról - így a válasz. Arra a közbevetésre, hogy a zenés szórakozóhely is tönkremegy, ha tízkor be kell zárnia, a polgármester azt mondta: nem ők tehetnek arról, hogy a vállalkozók nem voltak elég körültekintők.

- Nálam kétféle ember van, rendes és nem rendes. Mindenki döntse el, hová tartozik. Megteszek mindent azért, hogy rend legyen a településen. Nem azért hoztuk a rendeletet, mert romaellenesek lennénk, épp most volt romanap a faluban - teszi hozzá Papp Anna.

A Társaság a Szabadságjogokért a diszkó mellé állt. Ügyvédei szerint azt a módszert kell alkalmazni Csabáéknak, amit általában a nagy többség alkalmaz a cigányok ellen. Így a múlt hét pénteken a borsodnádasdi diszkóban a TASZ ügyvédeinek segítségével megalakult a Roma Magyar Baráti Társaság. Az egyesület nem diszkót, hanem zártkörű zenés rendezvényeket szervez, nem belépődíjat, hanem tagdíjakat szed. És csak azok léphetnek be, akiket Csaba és Miki beenged. Mivel nem nyilvános hely, a rendőrök sem téphetik csak úgy fel az ajtót, ahogy szokták. Az épületbe csak házkutatási paranccsal léphetnek be.

Minderről a rendőrök mit sem sejtettek, azt viszont tudták, hogy diszkó van az önkormányzati rendelet ellenére, péntek este. Éjjel tizenegykor, szemtanúk elmondása szerint, egy mikrobusszal és személyautóval meg is érkeztek a bejárathoz, és igencsak nagyot néztek, hogy nem léphetnek a helyiségbe. - Felszabadító élmény volt, hogy végre nem törhetnek csak úgy ránk. Hogy nekünk is vannak jogaink - mondja Csaba.

Másnap ismeretlenek öt horogkeresztet festettek a diszkó épületének falára.

Night - Disco
Night - Disco, 2009-09-14,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.