Diplomabotrány: gyanúsított a sporttudományi kar dékánja

A gyanú szerint a fideszes Lasztovicza Jenő fiát és egy másik diákot segített diplomához közokirat-hamisítással.

Közokirat-hamisítás gyanúsítottjaként hallgatta ki kedden a BRFK Tóth Miklóst, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánját – értesült a Népszabadság. A BRFK érdeklődésünkre csak annyit közölt, hogy szabadlábon hagyása mellett kihallgattak egy T. Miklós nevű férfit a korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály nyomozói, aki egyik fővárosi egyetem vezető beosztású tisztségviselőjeként 2012. június 18-án három hallgatójának valótlan érdemjegyeket jegyzett be az elektronikus leckekönyvükbe.

Még tavaly júliusban írt arról a hvg.hu, hogy a testnevelési kar két hallgatója úgy kapott diplomát, hogy összesen 15 jegyük hiányzott az abszolutóriumhoz. A két diák egyike a sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia volt. A hvg.hu akkori értesülései szerint Tóth Miklós dékán saját, frissen szerzett kódjának felhasználásával igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, majd ezután Hamar Pál oktatási dékánhelyettes és Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet. A jegyek beírását követően az egyetem közokiratnak minősülő valótlan tartalmú oklevelet állított ki a három hallgatónak, amihez tettével Tóth Miklós a rendőrség szerint aktívan hozzájárult.

Információink szerint Tóthot kedden hallgatták ki gyanúsítottként, de arról a rendőrségen senki nem kívánt egyelőre nyilatkozni, hogy tett-e vallomást, vagy hogy mivel védekezett.

Közvetlenül a botrány kirobbanása után Lasztovicza Jenő az Indexnek azt mondta: az ügyről közvetlenül annak nyilvánosságra kerülése után levélben tájékoztatta Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét. Közlése szerint később több kormánypárti politikus, köztük a Fidesz felső vezetésének tagjai is felhívták telefonon, és támogatásukról biztosították. Nyilatkozatot azonban csak a rendőrségi vizsgálat lezárulta után ígért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.