Mit keresnek a titkosszolgálatok a komputereinkben?

Nyilvánosan hozzáférhető, hiteles nyoma nincs annak, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat bármikor is hivatalosan készült volna kémprogram beszerzésére. Sem a jelenlegi, sem az előző parlamenti ciklus nemzetbiztonsági bizottságának tagjai nem találkoztak olyan tervvel, előterjesztéssel vagy tájékoztatóval, amely a FinFisher (vagy bármelyik más kémszoftver) megvásárlására és hazai alkalmazásának megindítására utalt volna.
Gondot okozott a telepítés
Gondot okozott a telepítés
Mal Langsdon / Reuters

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja is csak a sajtóból értesült arról, hogy a Nemzetbiztonsági Szolgálat a tavasszal már meg is kezdte a FinFisher telepítését.

– Először is szeretnék tisztán látni az ügyben – mondta lapunknak nyilatkozva Szél Bernadett, aki a komikus-botrányos FinFisher-ügy miatt kezdeményezte a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli összehívását. A testület jövő csütörtökön, a külügyi bizottsággal közös ülés után foglalkozik a témával.

– Kinek és miért van szüksége Magyarországon a diktatúrák kedvelt kémprogramjára? Használták-e már? Egyáltalán, milyen eljárási szabályok vonatkoznak a kémprogramok használatára? – vetette fel a képviselőnő, hozzátéve, nincs meggyőződve arról, hogy a jogszabályi környezet kellő garanciát és jogi védelmet nyújt a magyar polgároknak a számítógépeikbe való indokolatlan behatolás ellen. Végül is egy számítógép teljes feltérképezése, minden benne tárolt adat, kapcsolat, a vele, illetve rajta keresztül bonyolított kommunikáció lekövetése nem ugyanaz, mint egy hagyományos telefonlehallgatás.

A FinFisher kifinomult, fejlett kémprogram, amelyet nem mutatnak ki a vírusirtó programok, és mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken, beleértve a kódolt e-maileket és fájlokat, valamint az IP-alapú telefonhívásokat is, s még a biztonságosan, kódoltan kommunikáló felhasználók titkait is kifürkészheti.

„Bebizonyosodott, hogy a magyar titkosszolgálat is előfizetője az elnyomó rezsimek kedvelt internetlehallgató szoftvercsomagjának, a FinFishernek” – írtuk a napokban az Atlatszo.hu írására hivatkozva. A kiszivárogtató portál a magát Phineas Fishernek nevező hacker bejelentése alapján közölte, hogy Phineas Fisher a közelmúltban feltörte az ismert-hírhedt kormányzati kémprogram gyártója, a Gamma International egyik szerverét, és nyilvánosságra hozott 40 gigabyte-nyi szoftverforráskódot és belső dokumentumokat.

A szerver teljes tartalmát lementette, és bárki számára elérhetővé tette az interneten. Olvashatók a gyártó és a megrendelői közti levelezések is, s egyértelműen kiderül belőlük, hogy kik a felhasználói a kormányzati kémprogramnak: mások mellett Bahrein (ahol bebizonyosodott, hogy emberi jogi aktivisták ellen is bevetették az eszközt az arab tavasz idején) és a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. A nyilvánosságra hozott dokumentumokból azt is megtudhattuk – akik eredetiben olvasták a nyilvánossá tett levelezést, mosolyogva követhették végig –, hogy a szakszolgálat munkatársainak milyen komoly nehézségeket okozott a szoftver telepítése, emiatt többször is kérték a gyártó segítségét e-mailben.

– A szolgálat munkatársain és a kormány illetékesein kívül senki sem tudhatja, hogy működik-e már a FinFisher – hangsúlyozta Szél Bernadett, aki ezek után már arra is kíváncsi, hogy vajon vannak-e még a szolgálatoknak más olyan „játékszerei”, amelyekről nem számoltak be a nyilvánosságnak, de még a politikai-parlamenti felügyeletüket ellátó szakbizottságnak sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.