Díjátadás Budapesten: "aki a zászlót viszi, arra lőnek"

Duray Miklós felvidéki közíró, egyetemi oktató és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vehette át ma az Emberi Méltóságért kitüntetést. Az indoklás szerint a díjazottak sokat tettek azért, hogy a magyar nemzet a határokon túl is megmaradjon.

Átadták az Emberi Méltóságért kitüntetéseket hétfőn Budapesten. Az elismerést Duray Miklós felvidéki közíró, egyetemi oktató és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vehette át. Az Emberi Méltóság Tanácsa által létrehozott elismerést 2012-ben adták át először. Tavaly Schweitzer József nyugalmazott főrabbi és Tamás Ilonka kapta a kitüntetést.

A mai eseményen Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke azt mondta, a díjazottak sokat tettek azért, hogy a magyar nemzet a határokon túl is megmaradjon. Hangsúlyozta, azért adták át a díjakat nem sokkal az október 23-i nemzeti ünnep előtt, mert ezzel is jelezni akarták, hogy különösen a határokon túl napjainkban is szabadságharcot kell folytatni az emberi méltóságért. E küzdelem kiemelkedő alakjait ismerték el a kitüntetéssel - tette hozzá. Úgy véli, a díjátadásnak aktualitást ad, hogy az elmúlt napokban a Felvidéken és a Délvidéken is történtek az emberi jogokkal kapcsolatos problémák. A szlovákiai magyarok ügyében benyújtott petíciót, amelyet az Európai Parlament korábban befogadott, jogilag elismert és napirendre tűzött, "váratlanul, szlovák kezdeményezésre, súlyos jogsértések mellett" levették a napirendről.

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a szabadkai temetőben ellopták azt az emlékművet, amely a délvidéki magyarirtás áldozataira emlékeztetett. Ez befolyásolhatja a magyar-szerb kapcsolatokat, pedig úgy tűnt, a két ország államfőinek júniusi, az áldozatok előtti közös főhajtása fordulatot hoz a kétoldalú kapcsolatokban - mondta, hozzátéve, hogy a hír megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan.

Pásztor István a díj átvétele után hangsúlyozta, a határon túli magyar politikusok folyamatosan tapasztalják, hogy eltérő a megítélésük. Vannak, akik biztonsági kockázatnak tekintik őket, mások "a nemzeti ügyet elárulóknak", de vannak, akik szerint azt fogalmazzák meg, amit maguk is fontosnak tartanak. A nemzetpolitikában mindig azt kell nézni, hogy mi a hatékony és célravezető - vélekedett. A szabadkai emlékmű ellopásáról Pásztor István azt mondta: ami történt, "nem tántoríthat el bennünket attól, hogy november 2-án újra ott megjelenjünk és megemlékezzünk".

A szlovák állampolgárságától megfosztott, 101 esztendős Tamás Ilonka az eseményen megköszönte Duray Miklós munkáját, és úgy fogalmazott, hogy "aki a zászlót viszi, arra lőnek", de ezt ki kell állni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.