Die Presse: Sajóbábony a szélsőjobb malmára hajtott a vizet

A magyarországi szélsőjobb malmára hajtotta a vizet a sajóbábonyi romák erőszakos fellépése - írta a Die Presse című osztrák napilap hétfőn. A lap idézi Káli Sándor miskolci polgármestert, aki szerint ha nem történik változás, "polgárháborús állapotok alakulhatnak ki" az országban.

A Die Presse szerint a Miskolchoz közeli településen november közepén történt incidens elkerülhetetlenül felidézi az olaszliszkai lincselés emlékét. A sajóbábonyi eset után azonban szélsőjobboldali médiumok a gyanú szerint roma támadók által elkövetett Marian Cozma-gyilkosságot is felemlegették.

Sok romában bosszúvágy él a romákat célzó orgyilkosokkal, illetve a szélsőjobboldali Jobbik párttal és a hozzá kötődő Magyar Gárdával szemben. Túlnyomórészt ez a két szervezet felelős azért, hogy Magyarországon az utóbbi időben felerősödtek a romákkal szembeni ellenérzések - írta az osztrák lap.

Póczik Szilveszter történész-kriminológus egy félig már leégett, lángokban álló házhoz hasonlította a többségi társadalom radikális elemei és a roma kisebbség közötti robbanásveszélyes helyzetet. Póczik úgy vélte, hogy a "cigánykérdésben" végre őszintén kellene beszélni, mert szerinte nem célravezető az a politika, amely kesztyűs kézzel próbálná megoldani a romák problémáját. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen megoldás az lehet, ha a romák a saját kezükbe veszik a sorsukat.

Elismerte, hogy számos roma "társadalomellenes" módon viselkedik, de ennek szerinte érthető okai vannak: egyrészt a roma kisebbség 1989 utáni erőteljes elszegényedése, másrészt pedig a tömeges munkanélküliség. A polgárjogi aktivista szerint további súlyos problémát jelent a gettók kialakulása.

Horváth Aladár "koncentrációs táborokhoz" hasonlította a roma gettókat, és figyelmeztetett, hogy ennek a jelenségnek nagyon káros hatásai vannak a roma fiatalok lelkére. "A gettókban felnövekvő roma gyerekek önképe, lelkiállapota és reményei azt a nyomorúságos, reményvesztett és kilátástalan világot tükrözi, amelyben élnek" - állította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.