Die Presse: Cigarettaautomata lett a magyar állam

"A magyar állam, mint cigarettaautomata" címmel közölt írást a Die Presse. Az osztrák napilap a kormányoldal és az ellenzék érveit egyaránt ismertetve mutatja be a trafikengedélyek körüli vitákat.

A trafikbotrányról közölt cikket a Die Presse című osztrák lap. A magyar állam, mint cigarettaautomata című írásában a konzervatív napilap idézi a Transparency International magyarországi tagozatát, akik szerint "állami rablásról" lehet beszélni a koncessziók kiosztása kapcsán.

A cikkíró, Thomas Roser idézi Mesterházy Attilát is. Az ellenzéki politikus szerint - írta - a Fideszhez közel álló oligarchák után most a "korrupt fideszes kiskirályok" zsebét tömik meg. A kormány - fogalmaz a lap - tavaly ősszel azzal a fennkölt céllal döntött a trafiküzemeltetési engedélyek újraosztásáról, hogy új bevételi forrást biztosítson egyedülálló anyáknak, fogyatékkal élőknek és kisjövedelmű egyéni vállalkozóknak. Érdekes módon - írta a Die Presse - emiatt az árusítóhelyek száma 45 ezerről ötezer-ötszázra csökken július 1-jétől. Az ellenzék, valamint sajtóorgánumok és jogvédő csoportok még nagyobb furcsaságot gyanítanak: nyilvánvalóan mindenekelőtt fideszes vezetők, illetve Fidesz-szimpatizáns üzletemberek rokonaira és strómanjaira gondoltak a koncessziókkal - állt a cikkben, amely szerint Lázár János, a miniszterelnöki hivatal vezetője is "biztosított magának egy licencet".

A lap idézi Kocsis Máté fideszes parlamenti képviselőt is, aki szerint a dohánylobbi és a "folyton hisztériát keltő baloldali pártok" állnak a kritikák hátterében. A felháborodás hullámát azonban Hadházy Ákos fideszes szekszárdi politikus indította el a HVG-nek adott interjújával, amelyben azt mondta, egy pártegyeztetésen a pályázatok véleményezésére kérték őket - írta a lap. (http://diepresse.com/home/wirtschaft/international/1400676/Der-ungarische-Staat-als-Zigarettenautomat?from=suche.intern.portal)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.