Diákok tízezrei buknak ki a felsőoktatásból

Döbbenetes mértékű a lemorzsolódás a felsőoktatásban: az alapképzéseken a hallgatók 36 százaléka, az osztatlan szakokon még több, csaknem a 39 százalékuk hagy fel a tanulással. Vagyis nem a nyelvvizsga hiánya miatt nem jut el a diplomáig sok főiskolás és egyetemista. A legnagyobb gond az informatikusképzésben mutatkozik, ahol a felsőoktatásba bejutottak 52 százaléka morzsolódik le - írja a Magyar Nemzet.

A riasztó méreteket öltött sikertelenségi ráta csökkentése érdekében a hallgatók a diák-tanácsadási rendszer fejlesztését és az elektronikus tananyagok intenzívebb bevonását ajánlják. Miután diákok tízezrei buknak ki a képzésekről, az oktatási államtitkárság is több intézkedést vezetett be, a cél, hogy felére csökkenjen a lemorzsolódási arány. Ezt többek között a kompetenciamérés bevezetésétől és az átsorolási szabályok szigorításától várják.

A jelenség nem újkeletű és nem is magyar specialitás: az OECD-tagállamokban a fiatalok 62 százaléka tanul tovább, de csupán a 39 százalékuk jut el a diplomaszerzésig. Az európai mértékhez képest viszont kiugróan magas a 38 százalékos magyar arány, ezt minél előbb 20 százalék alá kellene csökkenteni. A legrosszabb állapotok az informatika, a természettudomány, a műszaki és az agrárképzés területén uralkodnak, a legjobb a helyzet a művészeti szakokon és a pedagógusképzésben, ahol 15-27 százalékos a lemorzsolódás aránya - írja a lap.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.