Filmezzünk jogállamot!

„Jogod? Van! Filmezz jogállamot!” – ezen a címen hirdettek jogvédő szervezetek még tavaly novemberben pályázatot. Az alkotásokat ma délután mutatják be, de akit érdekel, hogyan látják a pályázók a jogállamot, máris kattinthat.

Ma bemutatják a „Jogod? Van! Filmezz jogállamot!” pályázat hat győztes kisfilmjét. A Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet 2011 novemberében kiírt „Jogod? Van! Filmezz jogállamot!” pályázatának hat díjazott alkotását mutatják be 17 órakor a Kino moziban.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A szervezők olyan filmek elkészültét kívánták támogatni, melyek közérthető módon mutatják be a jogállam alapértékeit, és ezáltal annak fontosságára hívják fel a figyelmet. A pályázatot kiíró civil szervezetek szerint a jogállami értékek ismerete alapvető fontosságú. A pályázat célja az volt, hogy a filmek révén minél szélesebb közönség ismerje meg, hogy miért fontos például az információszabadság, a szólásszabadság, a sajtószabadság, a személyi szabadsághoz való jog, mit jelent a hátrányos megkülönböztetés tilalma, az emberi méltóság vagy a vallásszabadság, azaz miért védjük az emberi jogokat, és mit veszítenénk azok nélkül.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A pályázatra hivatásos filmesektől, valamint referenciamunkával még nem rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatóktól összesen 21 pályamunka érkezett. A beérkezett szinopszisokat négyfős zsűri bírálta el, melynek Báron György filmkritikus, Majtényi László jogtudós, az Eötvös Károly Intézet elnöke, Mészáros Antónia újságíró és Török Ferenc filmrendező voltak tagjai. A zsűri a kiválasztást követően szakmai tanácsaival is segítette az alkotók munkáját.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A díjazott kisfilmekben a jogállami alapértékek jelennek meg. A mérleg nyelve (Tóth Barnabás) az MTV székház előtti éhségsztrájk témáját dolgozza fel, a Front Office (Simonyi Balázs) és a Predatórium (Tímár Magdi, Szabó Éva) a diszkrimináció és az esélyegyenlőség, a Ne hagyd magad elnémítani! (Schvarcz Fruzsina), és A szabadság kézzel fogható (Borsody István, Boris Virág, Horváth Eszter) című filmek a szólásszabadság és a személyi szabadsághoz való jog kérdéseivel foglalkoznak, míg A jogállam nem szerencsejáték (Fatér Anna, Sipos Dániel, Vargha Bálint) a jogbiztonságról, a jogállam kiszámítható működésének fontosságáról szól.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.