Devizahitelesek tüntettek a rádió épületénél

A Magyar Rádióban akarták beolvastatni követeléseiket azok az elkeseredett devizahitelesek, akik eredetileg a József nádor térre hirdettek demonstrációt szombat délutánra. Az Index tudósítása szerint a Bródy Sándor utcában forró volt a hangulat, a tiltakozók leginkább a "vesszenek a bankok" rigmust skandálták.

A kilakoltatási moratórium megszüntetése miatt tüntettek devizaadósokat képviselő civil szervezetek szombaton Budapesten, a demonstrálók a végrehajtások azonnali leállítását és a devizaalapú tartozások teljes eltörlését követelték.

A Bankcsapda érdekvédelmi szervezet felhívására összegyűlt demonstrálók a belvárosi József Attila utcában 2013. március 9-én
Budapest, 2013. március 9. A Bankcsapda érdekvédelmi szervezet felhívására összegyűlt demonstrálók a belvárosi József Attila utcában 2013. március 9-én. MTI Fotó: Lakatos Péter

A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet és több más civil tömörülés által szervezett demonstráció résztvevői a József nádor téren gyülekeztek, majd a Magyar Rádió épülete elé vonultak, megtöltve a Pollack Mihály teret, hogy követeléseiket eljuttassák a médiának.

Az MTI-nek is megküldött követeléseik között szerepel a kilakoltatások és a végrehajtási eljárások azonnali leállítása, továbbá a közjegyzői végrehajtási záradékok kiállításának megtiltása. Követelik továbbá a devizaalapú tartozások teljes eltörlését.

Közleményük szerint "a deviza tőketartozás nyilvántartásáról szóló jelzáloghitelezés (...) tulajdonképpen csak devizában elszámolt pénzügyi konstrukció, ahol a korlátlan kockázatok névlegessége miatt a pénzügyi szolgáltatónak uzsora mértékű árfolyamnyeresége keletkezhet és keletkezett is".

A civil szervezetek szerint a bankok és az állam felelőssége egyaránt felmerül a devizahiteleknek a lakosság túl széles körében való elterjesztésében, és úgy vélik, hogy jogos az érintett ügyfelek kártérítési igénye. Álláspontjuk szerint "a tartozások teljes eltörlésének a fedezete részben a magyar jegybanki, részben a hazai pénzügyi szektor és azok anyabanki forrásaiból meg tud valósulni".

Az Index tudósítása szerint a Bródy Sándor utcában igen forró volt a hangulat, a résztvevők leginkább azt kántálták, hogy "vesszenek a bankok."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.