Devizahiteles-perek: az OBH gyorsítana

Bírósági adatok szerint egyre több devizahiteles perel, ezért az eljárások gyorsítása érdekében az Országos Bírósági Hivatal törvénymódosításokat kezdeményez.

A rendelkezésre álló adatok alapján látszik, hogy a devizahitel-szerződésekből eredő perek száma folyamatosan emelkedik. A legnagyobb ügyforgalmú Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt 2013. november 1-jén 1521 ilyen ügy volt folyamatban, ami az összes polgári peres eljárás 56 százalékát teszi ki, s jelenleg e tárgyban a havi érkezés a 2011. évi három-négyszerese – tudatja közleményében az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Jelzik: az OBH figyelemmel kíséri a bírósági ügyforgalmat, szükség esetén a bírósági vélemények alapján jogszabály-módosítást kezdeményez, illetve észrevételezi a jogszabálytervezeteket.

A devizahitelekkel kapcsolatos helyzet kezelésére az OBH elnöke - az uniós fogyasztóvédelmi szabályok érvényesülését is elősegítendő - a bírósági illetékességet érintő jogszabály-módosítási javaslatot tett.

A tervezett változtatás szerint a fogyasztói szerződés részévé váló tisztességtelen szerződési feltételek érvénytelensége tárgyában indított perekben a felperes (fogyasztó) lakóhelye alapozná meg a bíróság illetékességét, ezáltal a nagyszámú, devizahitel-szerződésből eredő per arányosan oszlik majd meg a bíróságok között, kiküszöbölve e perek elhúzódását.

A joggyakorlat egységesítése e perekben kiemelten fontos, és ehhez szükséges, hogy a Kúriához eljuthassanak azok az ítéletek, amelyek alapján jogegységi eljárás folytatható le. Az OBH – a Kúriával egyeztetve – jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett elő a felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítására akként, hogy valamennyi vagyonjogi perben lehetőség legyen a Kúria eljárására, feltéve, hogy a kisebb pertárgyértékű ügyek elbírálása közérdeket szolgál.

A devizahitel-szerződéseket érintő perek megfelelő előkészítése érdekében az Országos Bírósági Hivatal további jogszabály-módosításokat is megfontolásra javasolt, például azt, hogy a feleknek a keresetlevél benyújtását követően a bíró által előírt, kötelező, előre meghatározott formula szerinti egyeztetést kelljen lefolytatniuk. Segítségül szolgálhatnának e pertípusban az ügyészség által indítandó közérdekű keresetek is.

Az OBH ezen felül adatszolgáltatásra hívta fel a bíróságokat, mert bár a devizahitel-szerződéseket érintő peres ügyekben született jogerős döntések elemzése a Kúria polgári kollégiumának a feladata, a hivatal a beszerzett adatok továbbításával is igyekszik ezt segíteni. A megkeresés az ügyek számára, illetve azoknak az összes folyamatban lévő polgári peres eljáráshoz viszonyított arányára vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.