Devizahitelek: az ügyészséghez fordul az LMP

Felkéri a legfőbb ügyészt az LMP, hogy kezdeményezzen jogegységi döntést a Kúriánál a devizahitelezéssel kapcsolatos banki gyakorlatok miatt, valamint állásfoglalást kér a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökétől a devizaárfolyamok banki elszámolásának gyakorlatáról, jelentette be Ertsey Katalin országgyűlési képviselő.

Az LMP a szegedi táblabíróság ítélete miatt fordul a két szervezethez. A bíróság ugyanis múlt héten jogerősen tisztességtelennek nyilvánította az OTP Bank hitelezési gyakorlatának egy elemét, azt, hogy a pénzintézet a törlesztő részlet forintösszegét az általa alkalmazott devizaeladási árfolyamon határozta meg, miközben a folyósításkor vételi árfolyamon számolta el a kölcsönt.

Az ellenzéki párt üdvözli, hogy a Kúria felállított egy elemzőcsoportot a devizaügyek ítéleteivel kapcsolatban a múlt héten. A hírek szerint a csoport tagjai ugyanakkor csak októberre végeznek az ítéletek feldolgozásával - áll a közleményben.

Az LMP azért tartja fontosnak a gyors döntést, mert a szegedi ítélet nem terjeszthető ki automatikusan az összes bíróságra. A párt megengedhetetlennek tartja, hogy egyes adósok hátrányt szenvedjenek másokkal szemben pusztán azért, mert területileg más bíróság illetékes az ügyükben.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója múlt pénteken közölte, hogy nem fogadják el a Szegedi Ítélőtábla ítéletét, és felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.