Deutsch: szélessávú netet minden felsőoktatási épületnek!

Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos szerint el kell érni és el tudják érni, hogy 2018 végére szélessávúinternet-eléréshez jusson minden magyarországi egyetemi, főiskolai oktatási épület, kollégium.
Az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős politikus pénteken Budapesten, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) választmányával folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón azt mondta: "a magyar felsőoktatás digitális fejlődése, fejlesztése szempontjából ez egy nagyon bölcs célkitűzés".

Hozzátette, arra kaptak ígéretet, hogy a HÖOK a konzultáció során megfogalmazza ezt a felvetést. Szólt arról is: a találkozó során felmerült, hogy a közpénzből készült tankönyvek, jegyzetek automatikusan digitális formában, szabadon hozzáférhetővé váljanak.

Emlékeztetett arra: az Európai Unió célkitűzése szerint 2020-ra a közösségben valamennyi háztartásnak lehetősége lesz a szélessávúinternet-kapcsolatra, Magyarországon két évvel korábbi céldátumot tűztek ki erre.

Kitért arra, Magyarországon a főiskolai felvételi folyamat évek óta teljes egészében digitalizált, és a képzések mind nagyobb mértékben építenek a digitálisan hozzáférhető tudásanyagra.

A miniszterelnöki biztos elmondta: már egyeztetett a konzultációs folyamat során a felsőoktatási intézmények kancellárjaival, a Magyar Rektori Konferencia tagjaival pedig a későbbiekben találkozik.

Kérdésre válaszolva Deutsch Tamás azt közölte: a február elején kezdődött konzultáció honlapjának, az internetkon.hu-nak eddig 50 ezernél is több látogatója volt, a beérkezett, négyezernél is több bejegyzés többsége pedig konkrét kérdésjavaslat; ezekből választják majd ki azt a mintegy 20 kérdést, amelyre minden, 14 évnél idősebb magyar polgár válaszolhat májustól júliusig.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az eseményen arról beszélt: a felsőoktatási hallgatók számára különösen fontosak az olyan kérdések, mint a digitális tananyagok szabályozása vagy a digitális eszközök hozzáférhetősége, de fontosak az ezekhez közvetetten kapcsolódóak is, például az, hogy interneteléréshez jussanak a közösségi közlekedést használók.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.