Deutsch: Brüsszelben ősszel tárgyalhatnak a Google-adóról

Ősszel kerülhet a brüsszeli döntéshozók asztalára a visegrádi négyek (V4) javaslata a nagy nemzetközi internetes cégek adóelkerülésének megszüntetéséről - jelentette be Deutsch Tamás, a Digitális Jóléti Program miniszterelnöki biztosa ma  az Inforádió Aréna című műsorában.

A fideszes európai parlamenti képviselő szerint az unióban eddig csak a szót csépelték ez ügyben,  most viszont "végre cselekedni kell", mert ezek a vállalkozások eurómilliárdokat vagy -tízmilliárdokat nem fizetnek be, tetejében az infokommunikációs hálózatok fejlesztéséhez sem járulnak hozzá.

Az ország digitális felkészültségéről szólva a politikus arról beszélt, hogy Magyarország a közepesnél valamivel jobb összmutatóval rendelkezik. A hálózatfejlesztésben Európa élmezőnyének végéhez, a digitális kompetencia terén viszont az utolsó harmadba tartozunk.

Deutsch Tamás megemlítette: június 30-ra elkészül a stratégia, az általános, a középfokú és a felsőoktatás, valamint a felnőttképzés digitális oktatásának átalakításáról. A cél az, hogy 2018-ra vagy 2020-ra minden ilyen intézményben elérhető legyen a szélessávú wifi-szolgáltatás.

A kormánypárti politikus szerint tragikus adat és a magyar gazdasági fejlődés egyik komoly korlátja, hogy 22 ezer informatikai álláshely betöltetlen, annak ellenére hogy az informatikusok hat-hét éve a legjobban fizetett pályakezdők közé tartoznak.

Szólt arról is: január 1-jén 27-ről 18 százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája, valamint bevezetnek egy olyan alapcsomagot, amely lehetővé teszi, hogy mindenki használhassa a világhálót. Megjegyezte: a nem internetezők 30 százaléka kompetenciahiánnyal, 14-15 százaléka az árral magyarázza, miért nem él ezzel a lehetőséggel. A cél az, hogy a mostani 63-70 százalékról az uniós átlagnak megfelelő 80 százalékra, de legalábbis annak közelébe emelkedjen a rendszeresen internetezők aránya - vázolta a teendőket Deutsch Tamás

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.