Demszky mindenkit partnernek tekint

Ötpárti egyeztetést tartanak hétfő délelőtt a fővárosi önkormányzat és intézményei működtetéséről Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezésére.

A Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetőit az SZDSZ-es városvezető az után hívta össze, hogy a szocialisták, akikkel a liberálisok már 15 éve irányítják a várost, kiléptek a koalícióból. Demszky Gábor azt mondta, kisebbségből, konszenzusos kormányzásra készül.

Ez azt jelenti, hogy valamennyi fontos, a Fővárosi Közgyűlés elé beterjesztendő javaslatát előbb egyeztetni szeretné a frakciókkal, és csak többségi támogatás mellett nyújtja be azokat a testület üléseire. A liberális politikus úgy fogalmazott: az új működési modellben mindenkit partnernek tekint, és mindenkinek a véleménye fontos lesz.

Demszky Gábor közölte azt is, hogy a szokásos hétfői kabinetüléseket továbbra is megtartják, immár a szűkebb, "SZDSZ-es körben" a hivatal képviselőivel, így a jövőben "kettős szűrőn" kell majd átmennie a kezdeményezéseknek. Főpolgármesterként az ő szerepe ebben a folyamatban az lesz, hogy közvetítsen a frakciók között, és megpróbálja őket az egyes ügyekben az egyezséghez közelebb vinni.

Az egyeztetésre meghívást kapott a közgyűlés öt frakciójának a vezetője: Steiner Pál szocialista, John Emese szabad demokrata, Tarlós István fideszes, Bagdy Gábor kereszténydemokrata és az MDF képviselőcsoportot vezető, ám független Hock Zoltán. (Hock Zoltánt júniusban Katona Kálmán képviselőtársával együtt kizártak a pártból. A Fidesz és a KDNP ugyan önálló frakcióként működnek, ám frakciószövetséget alkotnak a közgyűlésben.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.