Demszky családtörténete

Ha nincs a kommunista titkosrendőrség, sosem születik meg Demszky Gábor új könyve, amely apai nagyapjának és testvéreinek kalandos történetét göngyölíti fel egy Kirgizisztánban létrehozott önkéntes munkatáborban, ahol az utópiák hatására igyekeznek szocializmust építeni.

Keleti éden - Szamizdat apámnak címmel szociografikus családtörténetet jelentetett meg Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. A napokban bemutatott könyvben a főpolgármester családjának, ezen belül is elsősorban apai nagyapjának és testvéreinek kalandos történetét göngyölíti fel. A bemutatón Demszky azt mondta: a nem irodalmi, sokkal inkább dokumentarista kötet egy önkéntesen létrehozott munkatáborról szól, amelynek tagjai - a Szovjetunióval kapcsolatos utópisztikus propaganda hatására - önként mentek a közép-ázsiai Kirgizisztánba, hogy ott "építsék a szocializmust". A szerző dédapjától kezdve nagyapján és annak testvérein keresztül ad képet egy kalandos történetről és egy szokatlan világról.

A könyv egy önkéntesen létrehozott munkatáborról szól, amelynek tagjai - többek közt a Szovjetunióval kapcsolatos utópisztikus propaganda hatására - önként mentek a közép-ázsiai Kirgizisztánba, hogy ott "építsék a szocializmust". A szerző szerint az Iskola a határon és A varázshegy zárt világához hasonlóan az itt megjelenő drámai, zárt terekben is markánsan felismerhető az adott kor. Az alcím szamizdat kitétele az író családjára és barátaira vonatkozik, mivel a szó eredetileg saját kiadást jelent.

Demszky 2002-ben kapott meghívót Kazahsztán akkori nagykövetétől, az államelnök által tervezett új főváros évfordulójának megünneplése alkalmából. Ezzel egyidőben neveztek el utcát a főpolgármester nagyapjáról, ennek hatására Demszky utánanézett a családi levelezésben a történetnek, és úgy döntött, nem szabad hagyni, hogy az feledésbe merüljön.

Konrád György író szerint a kötetben megjelenik a fogolytáborokból kiszabadult katonák nosztalgiája a nagy térség után, ahol a forradalom ígérete rajzolódott ki számukra. Az író különösen figyelemreméltónak nevezte, hogy a szerző családja baloldali forradalmár, internacionalista ágát kellő tisztelettel kezeli.

Demszky szerint a könyv nem is íródhatott volna meg, ha nincs a kommunista rendőrség, mert az általuk rögzített iratokon kívül nem volt elég fellelhető dokumentum a szerző felmenőivel kapcsolatban. A könyv egyébként számos teljes dokumentumot idéz, emellett archív és saját fotókkal is kiegészíti a történetet.

Konrád György ajánlója szerint "az anyag, kisemberek vadkeleti kalandozása a múlt század forradalmas elején magában is regényes: hogyan vetődnek felvidéki soknemzetiségű szerencse- és igazságkeresők kirgizföldre. Az ember azt hiszi, hogy meglovagolja a történelmet, de leginkább csak vele packáznak a vak erők, közben azonban itt-ott némi boldogság is akad."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.