Demszky a teljes BKV-vezérkart lecserélné, Hagyó nem adja a felügyeletet

Déli cikkünkben Nyáry Krisztiánnak, a Városháza kommunikációs igazgatójának információi alapján még azt írtuk, hogy Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes hajlandó átadni a BKV felügyeletét. Délután azonban szóvivője útján közölte: szó sincs ilyesmiről.

Teljes tisztújítást kezdeményez a BKV Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában Demszky Gábor - ismertette a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén tett főpolgármesteri bejelentést Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója.

Közölte, a főpolgármester ötpárti egyeztetést hívott össze keddre a BKV-nál történt végkielégítések miatt. Az egyeztetés célja nem a jövő héten lezáruló vizsgálat megelőlegezése, hanem új tulajdonosi ellenőrzési és felügyeleti struktúra kialakítása.

A főpolgármester arról is tájékoztatta a kabinetet, hogy a betegszabadságon lévő Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes szóban felajánlotta, átadja a BKV felügyeleti jogát. Demszky Gábor ebben a kérdésben koalíciós egyeztetést tart szükségesnek. A BKV menedzsmentjét érintő döntéseket a vizsgálat lezárta után kell meghozni.

A fővárosi SZDSZ-frakciónak Lakos Imre közlekedési tanácsnok már a múlt héten jelezte, hogy a BKV-nál kialakult helyzetben indokoltnak tartaná az igazgatóság és a felügyelőbizottság teljes cseréjét, az SZDSZ által delegált igazgatósági és felügyelőbizottsági elnök esetében ezt elengedhetetlennek tartja.

Délben még úgy tudtuk, Hagyó Miklós már hónapokkal ezelőtt felvetette, hogy kész átadni a BKV felügyeletét Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettesnek.

Azóta azonban az alábbi közlemény jelent meg az MTI-n:

Cáfolta Hagyó Miklós (MSZP)szóvivője, hogy a főpolgármester-helyettes felajánlotta volna Demszky Gábor főpolgármesternek, átadja a BKV felügyeleti jogát.

A hétvégén megműtött Hagyó Miklós nem beszélt betegszabadsága alatt Demszky Gáborral - rögzíti a szocialista főpolgármester-helyettes kabinetirodája által az MTI-hez hétfőn délután eljuttatott közlemény.

Horváth Éva, a főpolgármester-helyettes szóvivője ezzel cáfolta Nyáry Krisztián városházi kommunikációs igazgató néhány órával korábbi nyilatkozatát. Nyáry Krisztián közlése szerint a Főpolgármesteri Kabinet ülésén Demszky Gábor arról is tájékoztatást adott, hogy a betegszabadságon lévő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szóban felajánlotta, átadja BKV felügyeleti jogát. Demszky Gábor ebben a kérdésben koalíciós egyeztetést tart szükségesnek - jegyezte meg az igazgató.

Horváth Éva kifejtette, hogy Hagyó Miklós sem ebben a témában, sem a koalíciós szerződés ilyen jellegű részleges módosításáról, sem a főpolgármester-helyettesek közti feladatellátás átalakításáról nem beszélt a főpolgármesterrel. Hozzátette, a legutóbbi olyan megbeszélést, amelyen Demszky Gábor és Hagyó Miklós is részt vett, egy hete, a Főpolgármesteri Kabinet ülése után tartották.

Hagyó Miklós szóvivője emlékeztetett rá, hogy a közműcégek, így a BKV esetében is, a koalíciós szerződésnek megfelelően az MSZP-SZDSZ-felügyelet kérdéskörében Demszky Gábor (SZDSZ) tárgyalópartnere Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és Steiner Pál fővárosi frakcióvezető. Ha az SZDSZ koalíciós egyeztetést kezdeményez a BKV Zrt. közös felügyeletének részleges megváltoztatásáról, úgy ezen egyeztetés eredményét Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes tudomásul veszi - áll a közleményben.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.