Demszky: útfelújítás több mint egymilliárd forintért

Több mint egymilliárd forintot költöttek az utakra a fővárosban az év első útfelújítási ütemében, az összeg 40 százaléka állami támogatás volt - mondta Demszky Gábor főpolgármester. Összességében 2005 és 2010 között több mint 530 kilométer utat újítottak és újítanak fel a Podmaniczky Program keretében.

Demszky Gábor főpolgármester közlése szerint 2009 első útfelújítási ütemében 14,6 kilométernyi utat építettek, ami kevesebb a 2005 óta zajló Podmaniczky Program eddigi első féléves eredményeinél. Ez arra vezethető vissza, hogy folyik a metróépítkezés, 10 metróállomáson dolgoznak egyszerre, valamint az alsó és a felső rakparton is  munkálkodtak.

A március közepén indult beruházások során a leginkább arra törekedtek, hogy teljes, összefüggő utakat újítsanak fel. Így került sorra a Szentendrei út vonala Budapest határától egészen a Bem rakpartig, ami több mint 10 kilométert jelent, valamint a Pesti út és a Kőbányai út is.

A második ütemben összesen mintegy 20 kilométeren, 22 útszakaszon dolgoznak majd november közepéig. A beruházás 2,5 milliárdba kerül, a közbeszerzési eljárások lezárultak. Az év végéig megújul a többi között a Thököly út két szakasza - a munkálatok szeptember végén kezdődnek -, a Hűvösvölgyi út több szakasza, a Ferihegyi út, a budai alsó rakpart, a csepeli Szent István út hosszabb szakaszai, s új közlekedési csomópontot hoznak létre az Üstökös utcánál, a Szépvölgyi út végénél.

Demszky Gábor hozzátette: előreláthatóan a tömegközlekedést nem zavarják majd jelentős mértékben az építkezések.

Jövőre az ideihez képest kétszer annyi, 75 kilométernyi utat újítanak fel. Ez 87 útszakaszt jelent, a munkálatok előkészítése jelenleg zajlik. Megújul a  budai várbusz teljes útszakasza, a Németvölgyi út, a Róbert Károly körút és az M5-ös autópálya bevezető szakasza. Összességében 2005 és 2010 között több mint 530 kilométer utat újítottak és újítanak fel a Podmaniczky Program keretében, ez a Budapest kezelésében lévő utak mintegy 53 százaléka.

Lovas Pál (Fidesz), Budapest XII. kerületének alpolgármestere a sajtótájékoztatón reményének adott hangot, hogy "az 5-6 éve húzódó nagy-nagy gond", az Irhás árok felújítása egy éven belül megoldódik. Tudomása szerint több száz levelet küldtek a kerület lakosai és az itt átutazók ebben a témában a Főpolgármesteri Hivatalnak.

Lakos Imre (SZDSZ), a XI. kerület alpolgármestere példaértékűnek nevezte a főváros és a két kerület közötti együttműködést. Mint mondta, Újbuda idén 1,2 milliárd forintot költ a közterületekre, a parkok, terek, járdák felújítására és kerékpárutak építésére. Nagy eredményként értékelte, hogy a gazdagréti lakótelep határától a Törökbálinti út, az Érdi út, a Németvölgyi út és a Hegyalja út által meghatározott útvonalon és a BAH-csomóponton túl egészen a Sánc utcáig felújított szakaszon lehet autózni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.