Demszky: minden meghatározó politikusnak félre kell állnia

Demszky Gábor szerint minden olyan szabad demokrata politikusnak félre kell állnia, aki az elmúlt húsz évben meghatározta a párt országos politikáját. Példaként Kuncze Gábort, Pető Ivánt, Magyar Bálintot és saját magát nevezte meg.

A SZDSZ vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésének délutáni politikai vitájában - az ügyvivői testület tagjainak megválasztása előtt - Demszky Gábor főpolgármester, korábbi pártelnök azt mondta: sajnálja, hogy Kóka János a hozzá intézett, és a küldöttek által megerősített kérés ellenére sem mondott le parlamenti frakcióvezetői posztjáról. Ez elvárható lett volna tőle. Demszky szerint ez rossz jelzés az SZDSZ közössége felé.

A politikus hangsúlyozta: épp a frakció építette akadályok miatt nem működött az SZDSZ politikája. Ezeket az akadályokat el kell, el fogjuk bontani - közölte. Kijelentette azt is, nem indul jövőre a főpolgármesteri tisztségért. Hiányérzete van, hogy senki nem köszönte meg Fodor Gábor távozó elnök munkáját, így ezt ő megteszi. A küldöttek  megtapsolták a szavait.

A főpolgármester a Bajnai-kormányt szövetségesének tartja a budapesti ügyekben, de égetően fontos kényszernek véli, hogy az  SZDSZ - nem megkérdőjelezve a stabilizációs csomagot - egy másfajta viszonyt alakítson ki a kormánnyal és az MSZP-vel. Javasolta, hogy az SZDSZ a következő időszakban méltósággal döntsön és politizáljon.

A politikai vitában felszólaló Horn Gábor, az EP-választás kampányfőnöke szerint a bukás oka az volt, hogy az SZDSZ "valamiféle felvilágosult abszolutizmust" követett. Annak ellenére, hogy számos dologban igazuk volt, egyre inkább magára maradt és befelé fordult a párt, és elvesztette a kapcsolatát a szavazókkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.