Demszky: Az SZDSZ léte forog kockán

Fodor és Kóka is lépjen vissza a frakcióvezető-jelöltségtől. Erről Demszky Gábor főpolgármester írt levelet - ahogy arról a Népszabadság értesült. Fodor ezt már fölajánlotta - feltéve, ha Kóka is így tesz. Csakhogy eddig nem úgy tűnik, hogy Kóka visszalépne.

Fodor Gábor és Kóka János is lépjen vissza a frakcióvezető-jelöltségtől, mert küzdelmük miatt immár az SZDSZ léte forog kockán – információnk szerint erre kérte a két politikust a pártnak pénteken írt levelében Demszky Gábor főpolgármester.

Az SZDSZ egyik legbefolyásosabb embere már a nyári pártelnökválasztás előtt is arra kérte Fodort és Kókát, hogy húzódjanak hátrébb, és most is úgy látja, hogy új, harmadik jelöltre van szükség az országgyűlési képviselőcsoport élén.

Demszky azért igyekszik most is tompítani a konfliktust, mert sem Fodor Gábor pártelnöknek, sem az eddigi frakcióvezetőnek, Kóka Jánosnak nem sikerült maga mellé állítania a képviselőcsoportot: a frakcióvezető-választás döntetlennel zárult (épp ezt elkerülendő javasolta a szavazás előtt Pető Iván korábbi pártelnök, hogy Fodor lépjen vissza). Jövő hétfőn ismét nekirugaszkodnak, ám könnyen előfordulhat, hogy megint kettőjük közül kell választania a frakciónak.

A patthelyzetet Fodor Gábor is úgy próbálta feloldani, hogy felajánlotta visszalépését a jelöltségtől – feltéve, hogy Kóka is így tesz. Csakhogy nem tesz, legalábbis eddig semmi jelét nem adta annak, hogy ne akarna indulni a tisztségért.

Ha mégis mindketten visszalépnének, egy harmadik, konszenzusos jelöltet választhatna meg a képviselőcsoport.

Információnk szerint több név forog a pártban, közülük egyelőre Eörsi Mátyás, korábbi frakcióvezető tűnik a legesélyesebbnek, viszont ő is csak akkor vállalná el a jelöltséget, ha meggyőző, kétharmados többséggel választanák meg – magyarul, ha nem lenne ellenjelölt.

A Budapesten lakók 70 százaléka gondolja úgy, hogy az tenne jót a városnak, ha új főpolgármester érkezne
Demszky aggódik pártjáért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.