Demszky: a válság beköszöntével bűnbakká válhatnak a romák

A gazdasági válság nehézségei miatt Magyarország szegényebb régióiban bűnbakká kiálthatják majd ki a romákat - mondta Demszky Gábor főpolgármester kedden Budapesten egy, a kanadai főkormányzó részvételével rendezett konferencián.

Az előttünk álló válságban a társadalom azon része, amelynek romlani fognak az életkörülményei a kisebbséget fogja kikiáltani a problémák felelősének. Ez pedig komoly problémát jelenthet majd az ország szegényebb részein - mondta Demszky Gábor a veszélyeztetett fiatalokról szóló konferencián. Budapesten nincsenek etnikai problémák, nem lehet mindennapos konfliktusokról hallani, nem úgy mint vidéken - tette hozzá.

Michaelle Jean, Kanada főkormányzója azt hangsúlyozta, hogy vissza kell térni az alapvető emberi értékekhez, a sokszínűségre nem problémaként, hanem előnyként kell tekinteni. Fontos, hogy párbeszéd alakuljon ki az emberek között, a többség és a kisebbség között - fűzte hozzá.

Demszky Gábor és Michaelle Jean a józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Házban rendezett kerekasztal-beszélgetésen vett részt. A konferencia előtt a kanadai főkormányzó és a főpolgármester helyi fiatalokkal találkozott. Michaelle Jean táncra is perdült a táncbemutatót tartó fiatalokkal, mielőtt átvette a főváros kulcsát Demszky Gábortól.

Michaelle Jean maga is a kisebbséghez tartozik országában: Haitin született, majd családjával 1968-ban telepedett le Kanadában. A politikus kezdetben egyetemi tanár volt, majd ismert televíziós személyiséggé vált Kanadában mielőtt megválasztották volna az ország huszonhetedik főkormányzójává.

A kanadai vezető vasárnap érkezett négynapos látogatásra Magyarországra. Európai körútján ellátogat Szlovákiába, Csehországba és Szlovéniába is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.