Demszky: 'nem kell már a külön balettet eljátszani'

Az SZDSZ a fővárosi koalícióból kilépő szocialisták nélkül is megpróbálja végigvinni a három éve közösen felvállalt programot - mondta Demszky Gábor főpolgármester az MTI-nek adott interjújában.

"Tettünk a fővárosiaknak egy ígéretet a Budapest-szerződéssel és a koalíciós megállapodással arra, mit valósítunk meg ebben a ciklusban, és én ezt igyekszem betartani" - jelentette ki a főpolgármester. Jelezte ugyanakkor, elképzelhető, hogy többségi támogatás nélkül lesznek olyan elemei a programoknak, amelyeket kénytelenek lesznek elhagyni. Megjegyezte, nyilvánvalóan az ellenzék sem akar egy lepusztult várost, üres kasszát átvenni, ezért nekik is alapvető érdekük a város működőképességének biztosítása, és egy elvárható minimumprogram teljesítése.

Fúrhatják a metrót

Elmondta, egyelőre nem tudni, melyek lehetnek azok a beruházások, amelyek esetleg később indulhatnak el, de abban biztos, hogy az új helyzet a 4-es metró első ütemét nem érintheti. Arra mutatott rá ugyanakkor, hogy a metróépítés második ütemének megkezdését már befolyásolhatja az ellenzék, ezért ebben figyelembe kell venni a véleményüket.

Mindenki fontos lett

Közölte, "konszenzuskereső, új működési modellt" akar bevezetni a fővárosi döntéshozatalban annak érdekében, hogy azok az előterjesztések kerüljenek a közgyűlés elé, amelyekhez megteremthető a többségi támogatás. Ez, mint mondta, a többségi politizálásnak éppen az ellentéte. Úgy fogalmazott: "Itt mindenki partner, és mindenkinek a véleménye fontos".

Szűkebb körben

A "technikai menetrend" lényege, hogy az előterjesztésre váró dokumentumokat előzetesen mind a négy frakcióvezető időben megkapja, és az ő véleményük alapján dönt majd arról, beterjesztik-e a közgyűlés elé. A hétfői kabinetüléseket továbbra is megtartják, immár a szűkebb, "SZDSZ-es körben" a hivatal képviselőivel, így a jövőben "kettős szűrőn" kell majd átmennie a kezdeményezéseknek.

Kés a vajon

Elmondta, főpolgármesterként az ő szerepe ebben a folyamatban az lesz, hogy közvetítsen a frakciók között, és megpróbálja őket az egyes ügyekben az egyezséghez közelebb vinni. A "fővárosi négyek" jövőbeni szerepéről szólva Demszky Gábor úgy vélte: a két független (ám az MDF-frakcióban ülő) és a két SZDSZ-es képviselő (Hock Zoltán, Katona Kálmán, illetve Lakos Imre és Bőhm András) által alkotott munkacsoport fenntartásának már nincs értelme a szakítás után. Ezzel utalt arra, hogy a négyek éppen a koalíciótól akartak elkülönülni. Ezentúl bárki behozhat javaslatokat, így simán át fog menni, amit akarnak, nem kell már a "külön balettet eljátszaniuk" - fűzte hozzá.

Pánikreakció

Az MSZP szerepét értékelve elmondta, véleménye szerint a szocialisták megpróbálják a helyzetet "olyan narratívában elmondani", hogy az SZDSZ összeállt a Fidesszel a fővárosban. Ez egyszerűen nincs így, a szocialisták valójában a felelősség elől menekülnek. Demszky Gábor szerint azonban a felelősség a történtekért így is az MSZP-é, és a "pánikreakció-sorozat" utáni elhamarkodott döntés csak árt a szocialistáknak.

Átlépték a Rubicont

Arra a felvetésre, van-e visszaút az MSZP-nek a fővárosi koalícióba, a főpolgármester emlékeztetett arra: volt már, amikor a szocialisták meggondolták magukat, és visszatértek, ám most "átlépték a Rubicont", így számukra nincs visszaút, ha nem akarnak "bohócot csinálni magukból". Közölte, szkeptikus abban, hogy a szakítás javítana az MSZP fővárosi megítélésén. Úgy vélte, a koalícióból való kilépés helyett szembe kellett volna nézniük a hibáikkal, amelyeket elkövettek, és a jövőre nézve ki kellett volna zárni azokat.

Régi szép idők

Arra a kérdésre, hogyan tudnak majd felülemelkedni Tarlós Istvánnal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével való korábbi, személyes ellentéteiken a konszenzuskereséseknél, Demszky Gábor arról beszélt: korábban jó viszonya volt egykori párttársával, ám a választási kampány nem tett jót a kapcsolatuknak, a versengés tovább élezte az ellentéteiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.