Demszky: Elbontani, szoborparkba küldeni

Valamilyen szinten győztünk, még akkor is, ha itt áll ez a borzalom – a Szabadság téri tiltakozások egyik szervezője, Zoltai Andrea így értékelte, hogy a kormányzat nem avatja fel a sasos-arkangyalos emlékművet. A hétfő esti szokásos demonstráción több száz ember előtt Demszky Gábor volt főpolgármester is felszólalt.
Demszky Gábor beszél a Szabadság téren
Demszky Gábor beszél a Szabadság téren
Máthé Zoltán / MTI

A nagy tiltakozást kiváltó szobrot szombatról vasárnapra virradóra állították fel a Szabadság téren, a fideszes Lázár János hétfő délután jelentette be, hogy nem lesz emlékműavató. Úgy vettük észre, minderről a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök is csak a sajtótudósításokból szereztek tudomást.

Többször sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt – hangsúlyozta Zoltai Andrea –, már az is győzelem, hogy a szobrot csak sunnyogva, az éj leple alatt merték odavinni. Maroknyi civil demokrata a civil ellenállás színterévé tette a Szabadság teret – jelentette ki.

Nem győzelem, hanem eredmény – árnyalta a helyzetet egy másik szervező, Magyar Fruzsina. Nem vesszük be a süket, aljas dumájukat – tette hozzá. Ennek a kormánynak mennie kell, jogi úton kell rendezni, amit műveltek, művelnek.

Az emlékművet a korábbinál lényegesen nagyobb területen kerítették el kordonokkal, de nem ezért maradt el a megszokott élőlánc. Nem akarjuk közben ezt a szörnyűséget nézni – adott magyarázatot Magyar Fruzsina.

Úgy volt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester, Mohácsi András szobrász és Pápai Gábor karikaturista mellett Gulyás Márton, a Krétakör ügyvivője is beszédet mond. Szereplése kényesnek ígérkezett: a közelmúltban a Demokratikus Koalíció rendezvényén a miskolci Pásztor Albert támogatása ellen tiltakozott, „cigányozás helyett baloldali megoldásokat” követelt. Transzparensét összetépték, őt többször megütötték.

A Szabadság téri tüntetők között vannak olyan DK-s szimpatizánsok is, akiknek nem nyerte el a tetszését Gulyás akciója. Gulyás eljött, de nem szólalt fel. Kérdésünkre közölte: nem attól félt, hogy néhányan kifütyülik. Vasárnap este krétakörös társaival egy hatalmas tükröt (favázra szerelt tükörfóliát) vitt a térre. Úgy érzi, ezzel kifejezte azt, amit el akart mondani.

Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy Budapest volt főpolgármestereként gyakran szólalt fel a budapestiek nevében különböző hibás kormányzati intézkedéseket vitatva. Most azért jött el, hogy kinyilvánítsa szolidaritását mindazokkal, akik több mint száz napja tiltakoznak a „kőbe vésett otromba és giccses hazugság” ellen. Demszky szerint az emlékmű sebeket tép fel, ezért rendszerhibaként, tévedésként kezelve el kell bontani és a városszéli szoborparkba küldeni.

A huszonöt éve lerombolt berlini fal nemcsak az elnyomatás emlékműve volt, hanem a hatalom gyávaságáé is – állapította meg a volt főpolgármester. A hatalom annyira félt saját polgárai szabadságvágyától, hogy 1961 egyik forró nyári éjszakáján a sötétség leple alatt kezdte el építeni a város közepén. Ez a szobor itt ugyancsak a gyávaság emlékműve. Egy kormány gyávaságáé, amely nem mer szembenézni a több mint száz napja tüntető bátor emberekkel. Egy kormányé, amely fél szembenézni a magyar történelemmel. Persze, ha szembenézne, azt is tudná, hogy az éj leple alatt emelt építményeknek idővel mindig ugyanaz lesz a sorsuk.

Ha én német sas volnék, hazarepülnék, és Angela Merkel ablakán kopogtatnék – mondta Demszky Gábor. Rávenném, hogy biztassuk a magyar politikai osztályt: szálljon magába a magyarság, és kezdődjön el az, amit mi, németek a hatvanas évektől végigvittünk – a múlt bevallása. Nézzenek ők is szembe a múltjukkal.

A szervezők elmondása szerint a demonstrációk ezen a héten még mindenképpen folytatódnak, arról, hogy aztán mi lesz, később döntenek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.