Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért tüntettek

Nagyjából kétszázan gyűltek össze szerdán Budapesten az I. kerületben a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött, hogy Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért demonstráljanak.

Rist Lilla, a demonstráció egyik szervezője az MTI-nek elmondta: Geréb Ágnes épp egy évvel ezelőtt, október 5-én került előzetes letartóztatásba, tavaly december óta pedig házi őrizetben van. A tiltakozás célja az, hogy engedjék szabadon Geréb Ágnest. "Ne akarják őt eltüntetni, hanem hallgassák meg a véleményét" - fogalmazott.

Kislány kezében egy szál fehér gerberával ül egy fehér virágokból kirakott Free Geréb Ágnes feliraton a Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász egy éve történt letartóztatásának évfordulóján, a Szülők a szabad születésért civil sze
Budapest, 2011. október 5. Kislány kezében egy szál fehér gerberával ül egy fehér virágokból kirakott Free Geréb Ágnes feliraton a Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász egy éve történt letartóztatásának évfordulóján, a Szülők a szabad születésért civil szervezet által szervezett demonstárción a budapesti Várfok utcánál. A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, tavaly december óta pedig házi őrizetben van. MTI Fotó: Kallos Bea

Mint kifejtette: hiába van rendelet április óta az otthonszülés szabályozására, az gyakorlatilag teljesíthetetlen. Ugyanis a kórházi orvosok többsége nem akar ilyen tevékenységet végezni, a bábáknak pedig hiába van gyakorlatuk, azt nem ismerik el, így ők továbbra sem vezethetnek le szülést. Véleményük szerint az otthonszülési rendelet azért nem működik, mert Geréb Ágnes, "aki a legjobban ért hozzá, és nemzetközileg is elismert bábának számít", nem szólhatott bele a rendelet megalkotásába.

Rist Lilla a demonstráción felolvasta Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő levelét. Ebben a képviselőnő a magyar orvosi perek történetében példátlannak nevezte azt, ahogyan Geréb Ágnessel bántak. Mint kifejtette: az előzetes letartóztatásban lévő doktornőt kéz-, láb- és derékbilincsben vezették, de olyan is előfordult, hogy a tárgyalás előtti migrénrohama alatt megtagadták tőle a gyógyszert.

Rácz Attila, a demonstráció szóvivője a demonstráción felszólalva azt mondta: "ma Magyarországon bűnismétlés kórházon kívül szülni és születni, és bűnismétlés ezeknél a szüléseknél szakmai tudás alapján segítséget nyújtani". Erről szól a tavaszi bírói ítélet és a Geréb Ágnes házi őrizetét meghosszabbító újabb végzés - tette hozzá.

A mintegy egyórás rendezvény végén elmondták, a demonstráció délután a pesti alsó rakparton a Parlament és a Képviselői Irodaház közötti területen köztéri installációval folytatódik.

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

A szülész nőgyógyász házi őrizetét "a bűnismétlés veszélye" miatt legutóbb szeptember végén hosszabbították meg újabb három hónappal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.