Demonstráció a rokkantak és elesettek jogaiért

A fogyatékkal élők és az elesettek jogainak biztosítása érdekében tartanak többnapos demonstrációt civil szervezetek a budapesti Hősök terén július első napjaiban.

Civil kezdeményezésre, számos szervezet részvételével „Demonstráció a rokkantak, elesettek, fogyatékkal élők, idősek jogaiért!” elnevezéssel többnapos tüntetést szerveznek július 1. és 5. között Budapesten, a Hősök terén. A megmozduláshoz csatlakozik a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) is.

A pártpolitikától mentes rendezvényen a részt vevő civilek és társadalmi szervezetek fel kívánják hívni a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét a volt rokkantnyugdíjasokat, súlyos betegeket, fogyatékossággal élőket sújtó embertelen kormányzati intézkedésekre.

A demonstráció szervezői elfogadhatatlannak tartják a rokkantnyugdíj eltörlését. A helyébe lépő rendkívül alacsony – sok esetben 28 ezer forintos – havi ellátás az életben maradáshoz is kevés, nemhogy gyógyszerre, álláskeresésre jutna belőle.

A kormány az igazságtalan felülvizsgálatokat követően úgy csökkenti, vonja el féllábú, béna, daganatos beteg emberek ellátását, hogy azoknak esélye sincs munkát találni, miközben rehabilitációra, az érintettek foglalkoztatására lényegesen kevesebbet terveznek elkölteni – állítják a szervezők.

Az intézkedések már eddig is számos tragédiához vezettek: volt, aki öngyilkos lett, vagy a rehabilitációra alkalmasnak minősítése után belehalt az évek óta tartó súlyos betegségébe, de mind a négy végtagjára bénult fiatalemberről is döntöttek már úgy, hogy nem jár neki semmilyen ellátás.

A szervezők elvárják a kormánytól, hogy kérjen bocsánatot az ártatlanul csalónak nevezett beteg emberek százezreitől. Kérik továbbá, hogy állítsa vissza a társadalombiztosításon alapuló, kiszámítható rokkantsági nyugdíjat, és alakítson ki egy elfogadható rehabilitációs rendszert. Követelik továbbá, hogy vonják vissza az embertelen felülvizsgálatokat megalapozó rendeletet, és takarékossági szempontok helyett biztosítsák a valós orvosi, rehabilitációs szempontok érvényesülését.

A civil szervezők kérnek minden érintettet, akinek az egészségi állapota és egyre romló anyagi helyzete lehetővé teszi, hogy vegyen részt a demonstráción. Rajtuk kívül várnak mindenkit, aki belátja, hogy ez nemcsak a tartós betegek, a fogyatékossággal élők ügye, hanem minden, járulékait tisztességesen befizető dolgozóé, az egész magyar társadalomé is.

A demonstrációra várják a kormány politikusait, az országgyűlési képviselőket, a szakszervezetek, az egyházak, az orvosok és a nagykövetségek képviselőit. A szervezők kiemelten számítanak a hazai és a nemzetközi sajtó munkatársaira, arra kérve őket, hogy segítsenek felhívni a döntéshozók figyelmét a helyzet embertelen és tarthatatlan voltára.

A július 1-jén 14 órakor kezdődő rendezvényen felszólal többek között Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, Árok Kornél, a Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) alapítója, Tóth Imre Miklós, a Borsodi Éhségmenet ötletgazdája, Kalmár Szilárd, a Munkások Újságja főszerkesztője, Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalom alapítója, Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke is.

A következő napokban a szociális ügyekkel, az egészségüggyel és a foglalkoztatási ügyekkel foglalkozó országgyűlési képviselők fórumára, illetve a fogyatékossággal élő emberek helyzetének bemutatására kerül sor. A rendezvény nem politikai megmozdulás, hanem a közös felelősségről és a szolidaritásról szól, a szervezők ezért kérik a résztvevőket, hogy tartózkodjanak a pártokra utaló jelképek használatától. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.