Demokráciavédelemre hív a Város Mindenkié csoport

A Város Mindenkié csoport is csatlakozik a ma délután 5 órára, az Alkotmánybíróság épülete elé szervezett demonstrációhoz, és erre biztat minden demokratát.

A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége sorozatban hoz olyan törvényeket, amelyek nem a demokrácia, hanem a diktatúra irányába mutatnak, mert a hatalom érdekeit helyezi mindenek fölé. A Fidesz a napokban újabb támadást intézett a jogállam ellen: a legújabb célpont az Alkotmánybíróság, ami az alkotmányvédelem, és így a szabadságjogok, a demokratikus intézményrendszer védelmének legfontosabb intézménye – szögezi le lapunkhoz eljuttatott közleményében a Város Mindenkié csoport. (A szervezet hajléktalan és nem-hajléktalan aktivisták csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jogvédelme és a hajléktalanság felszámolása érdekében társadalmi változások elindítása – a szerk.)

A szervezet leszögezi: az Alkotmánybíróságot annak ellenére meg kell védeni a Fidesz-KDNP elvtelen támadásától, hogy a taláros testület több alkalommal is olyan döntést hozott, ami meggyőződésük szerint mind morális, mind alkotmányjogi szempontból vállalhatatlan. Vállalhatatlan döntésnek tartják, hogy az Alkotmánybíróság – a Magyar Köztársaság nemzetközi jogi kötelezettségvállalásait figyelmen kívül hagyva – úgy döntött, hogy Magyarországon nem létezik lakhatáshoz való jog, és hogy az élethez és emberi méltósághoz való jogból, valamint a szociális biztonsághoz való jogból sem következik egyéb, mint a közvetlen életveszély elhárításának állami kötelezettsége. De vállalhatatlan volt az is, amikor a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló döntésében az Alkotmánybíróság úgy vélte, hogy az alkotmányt nem az azonos nemű párok elnyomásától és  hátrányos megkülönböztetésétől, hanem a jogkiterjesztéstől kell megvédeni.

A Város Mindenkié csoport szerint, ha az elnyomott csoportoknak egyszer érdemi képviselete lesz a parlamentben, akkor ők vélhetően olyan alkotmánybírákat választanak majd, akik nem hoznak a fentiekhez hasonló vállalhatatlan döntéseket. Ám addig is, és mindezek ellenére, feltétlenül szükség van az Alkotmánybíróságra; sőt a harmadik Magyar Köztársaság történetében még sohasem volt ekkora szükség rá, hiszen a kormánytöbbség az utóbbi húsz évben még sohasem élt vissza ilyen mértékben a hatalmával.

A Város Mindenkié csoport ezért csatlakozik a november 3-án, azaz ma délután 5 órára az Alkotmánybíróság épülete elé szervezett demonstrációhoz, és erre biztat minden demokratát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.