Demján: Radikális megszorítást hoz a Széll Kálmán Terv

A nemzetközi visszajelzések szerint rendkívül sikeres a magyar EU-elnökség. Ennek a gyümölcsei meg is fognak érkezni később - mondta Demján Sándor a Millenáris Teátrumban megrendezett keddi Gazdasági fordulat című konferencián.

A VOSZ elnöke a második Orbán-kormány első évére visszatekintve azt mondta, "hitelből vacsorázott mindenki" Magyarországon, és Európa "abszolút nem volt toleráns" a kormánnyal szemben, sőt "hátrányosan megkülönböztette Magyarországot, amikor nem hagyta, hogy magasabb legyen a költségvetési hiány 3,8 százaléknál. Demján Sándor szerint az így előállt vészhelyzetben helyesen cselekedett a magyar kormány.

A nagyvállalkozó a gazdag ország és az általános jólét alapjának nevezte "a társadalmi költségek" csökkentését, "bátor tettenek" nevezve azokat a reformokat, melyeket a kormány már megtett. Viszont arra figyelmeztetett: "Európa süllyed", és "Európával fog kezdődni a harmadik világ", ha nem lesz elég fizikai munkás. Helytelenítette, hogy Magyarországon is "mindenkiből tudóst, művészt akarnak faragni, olyanokat, akik a munkát ki akarják kerülni". Demján Sándor a Millenárison a pódiumról azt kérdezte a miniszterelnöktől: "például augusztus 20-án miért nem tüntetnek ki esztergályost, pékmestert, vagy farmereket"? A VOSZ-elnök bírálta is a kormányt amiért az nem preferálta a termelést és nem csökkentett a termelési ágazat adóterhelését.

Azt teljes mértékben elutasította, hogy a vasárnapi nyitva tartást korlátozni akarják. De azt is sérelmezte, sőt bizalmatlanságnak nevezte a nagyvállaltok iránt, hogy bérkommnedót állítottak fel a bérajánlások teljesítésének az ellenőrzésére. "Nem jó lépés, a kommunikációja sem jó" - fogalmazott, megjegyezve: a 2010-es választások előtt a vállalkozói kör a Fidesz támogatta.

- Nem volt más választás, a Fidesz volt az egyetlen kormányzóképes erő - mondta. A bírálatok sorában arra is figyelmeztetett: egy-egy kormánydöntés előtt a civil társadalommal, és az érdekképviseletekkel is egyeztetni kell.  A VOSZ elnöke megdicsérte a kormány külgazdasági politikáját, mondván, "a keleti szél jól hat". Viszont véleménye szerint "Oroszországot illetően diplomáciai hiba hátráltatta a tárgyalásokat". A Millenárison a Széll Kálmán tervről Demján Sándor azt mondta, az "markáns, radikális megszorítást hoz".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.