Demetert mindig meggyőzik az 'anomáliás' meghallgatások

Demeter Ervin szerint Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának albizottsági meghallgatása is azt támasztotta alá, hogy politikai célokra használták a titkosszolgálatokat.

Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója az elmúlt nyolc év polgári titkosszolgálati tevékenysége során tapasztalható anomáliák vizsgálatára létrejött parlamenti albizottság előtt olyan információkról számolt be, amelyek megerősítették, amit eddig is tapasztaltunk, hogy politikai célokra használták a titkosszolgálatokat - közölte Demeter Ervin, az albizottság fideszes elnöke a testület keddi, zárt ülése után.

Elmondta: az albizottság szerette volna meghallgatni azt a két főigazgatót - Galambos Lajost és Laborc Sándort -, akik a vizsgált időszakban az NBH főigazgatói voltak. Galambos Lajos elment a bizottság ülésére és válaszolt a kérdésekre, Laborc Sándor azonban ismét távol maradt.

Galambos Lajos alapos és részletekbe menő tájékoztatást adott arról, amiről kérdeztük, a volt főigazgató jelentős mennyiségű és releváns információt adott át a bizottságnak, amelyek között újak is voltak. Értékelésem szerint az elhangzottak megerősítették az eddigi tapasztaltakat, hogy politikai célokra használták a titkosszolgálatokat - jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Laborc Sándor nem ment el az ülésre, közölte: az nem befolyásolja az albizottság munkáját.

Rengeteg információval, dokumentummal rendelkezünk az ügyről, s Laborc Sándornak az érdeke lett volna, hogy az ezekből adódó kérdéseket tisztázza. Ő nem élt ezzel a lehetőséggel, a kötelezettségét nem teljesítette, de ez az albizottság munkáját nem akadályozza - jelentette ki.

Laborc Sándor azért nem ment el az albizottságnak sem a múlt heti, sem az eheti ülésére, mert szerinte Demeter Ervin részvétele "érintettsége miatt aggályos" az elmúlt nyolc év polgári titkosszolgálati tevékenysége során tapasztalható anomáliáinak vizsgálatában. A volt főigazgató ezért elfogultságot is bejelentett Vadai Ágnesnél (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnökénél, ám arra még nem kapott választ.

Demeter Ervin azt mondta, úgy értékeli a Galambos Lajostól kapott információkat, hogy Szilvásy Györgynek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító volt tárca nélküli miniszternek "lényegesen nagyobb szerepe volt a hekker mozgatásában, mint azt korábban gondoltuk".

"Bizonyára emlékeznek rá..."

Az albizottság fideszes elnöke a múlt heti zárt ülés után - ahol meghallgatták Szilvásy Györgyöt - azt mondta: "bizonyára emlékeznek rá, hogy azzal riogattak, hogy itt számítástechnikai rendszerekbe betörtek és fontos információkat vittek el. Kiderült, hogy aki betört, azt a Nemzetbiztonsági Hivatal foglalkoztatta és ezt a személyt Szilvásy György mutatta be a Nemzetbiztonsági Hivatalnak". Az MTI kérdésére akkor jelezte: az ülésen Szilvásy György elismerte, hogy ő mutatta be ezt az embert az NBH-nak. Demeter Ervin közölte azt is, hogy Szilvásy Györgyöt tájékoztatták az ilyen "fekete úton szerzett" információk tartalmáról és összegzéséről.

Szilvásy hazugságnak nevezte

Szilvásy György még aznap hazugságnak nevezte, hogy őt tájékoztatták volna számítástechnikai betörésből származó információk tartalmáról és összegzéséről és közölte, hogy az UD Zrt. ügyéről kapott tájékoztatást, teljesen hivatalos módon.

Befejezték

Demeter Ervin a keddi albizottsági ülés után az MTI-nek azt mondta, befejezték a meghallgatásokat, "akit meg akartunk és meg lehetett", azt meghallgatták. Még egy jegyzőkönyvet várnak és utána az albizottság összeállítja jelentését, körülbelül két-három héten belül, ezt aztán a nemzetbiztonsági bizottság fogja megtárgyalni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.