Demeter Ervin megsértette Szilvásy jó hírnevét

A Fővárosi Bíróság szerdai, nem jogerős ítélete szerint Demeter Ervin fideszes képviselő megsértette Szilvásy György volt titokminiszter jó hírnevét azzal, hogy egy televíziós műsorban azt állította: Szilvásy György "kétes körülmények között segített megszerezni" egy budapesti ingatlant Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek.

Az alperes, Demeter Ervin fideszes országgyűlési képviselő megsértette a felperes jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy a TV2 2007. július 1-jei Napló című műsorában úgy nyilatkozott: Szilvásy György "kétes körülmények között segített megszerezni" egy V. kerületi, Szalay utcai ingatlant Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB).

Az FB az alperest a további jogsértéstől eltiltotta, valamint kötelezte arra, hogy magánlevél formájában ismerje el a "jogsértés tényét bocsánatkérés kifejezése mellett", és ezt 15 napon belül a felperes részére kézbesítse. Demeter Ervint kötelezték arra is, hogy 15 napon belül fizessen meg Szilvásy Györgynek 300 ezer forintot, és ennek a 2007. július 1-jétől a kifizetésig járó, a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatát, valamint 25 ezer forint perköltséget. A felperesnek 42 ezer forint kereseti illetéket kell megfizetnie az államnak.

Az eljáró bíró indokolásában azt mondta: köztudomású ténynek minősíthető, hogy a felperes és Gyurcsány Ferenc között milyen szakmai vagy baráti kapcsolat van, valamint az, hogy a kérdéses ingatlant a felperes helyettes államtitkári pozíciója idején értékesítették. A két körülményből azonban még semmifajta "kétességre következtetést levonni nem lehet" - mondta Kisbán Tamás, hozzátéve: az alperes a saját szempontjából előadott egy eseménysort, amely teljes egészében bizonyítást nem nyert, figyelemmel az ügyészségi határozatban fellelhető megállapításokra.

"A kétes körülmény mögött valamifajta olyan tartalmat kell keresni, hogy az állam kárára, hátrányára történt volna ez az ingatlanvásárlás". Ilyen összefüggés nem volt feltárható, az állam kárára történő szerzés nem volt megállapítható - mutatott rá a bíró. Mint mondta, a bíróság az alperesi közlést valótlannak minősítve megállapította a jogsértés tényét.

Az ítélet nem jogerős, fellebbezésnek van helye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.