Délután kezdődik a világforradalom - Budapesten is

Budapesten szombaton délután az Erzsébet-téren tartják a "globalchange" elnevezésű nemzetközi mozgalom első tüntetését-találkozóját. A cél nem kevesebb, mint a békés világforradalom.

Az egész világra kiterjedt tüntetéssorozat előzményének a diktátorokat békés úton elzavaró arab tavasz, a május 15-én alakult "Valódi demokráciát, most!" spanyol mozgalom (ahol a fiatalok a munkanélküliség, a korrupció, a szegénység és a válságért felelősök szegényeket sújtó megszorításai ellen tüntettek) tekinthető - írja a gépnarancs.hu.

Ezekből nőtt ki a "globalchange" és az "oct15 trend", az egész világon békés változást, a profit helyett az emberek érdekeinek előtérbe helyezését követelő tüntetéssorozat, melyhez Magyarország is csatlakozott (81 ország és 950 város mellett).

A magyar világforradalom - a gépnarancs.hu szerint - a következő témákat terjeszti vitára:

1. Kereteket a valódi demokráciához! Részvételi demokrácia felé mozduljunk, társadalmi egyeztetést, szociális párbeszédet és a demokrácia kis köreit!

2. Az állam szerepéről. Felelős államot, szembenállás helyett együttműködést, állampolgári beleszólást, az állam polgárainak tiszteletben tartását!

3. Alapvető emberi és szociális jogaink biztosítását! Legyen tere az egyéni képességek kibontakozásának, és legyen valóban szabad a véleménynyilvánítás, a vallásgyakorlás és a kulturális sokszínűség megélésének lehetősége! A megélhetéshez szükséges minimális jövedelem és a lakhatás biztonságát, értelmes munkalehetőségeket! A szerzett társadalmi és munkavállalói jogaink alkotmányos védelmét! Progresszív közteherviselést!

4. Kerüljön a helyére a gazdaság! A gazdaság eszköz, nem cél! A társadalom érdekei felette állnak a gazdaságénak, és ez nem lehet másként! Szociális és szolidáris gazdaságot, felelős társadalmi vállalkozásokat!

5. Fenntartható működést, a környezeti értékek megbecsülését! Fenntartható világot akarunk! Helyi termelés, helyi gazdálkodás, helyi piac, minél teljesebb önellátás elterjesztését! Változásokra van szükség a vízgazdálkodás, energiahasználat és a fogyasztási szokásaink terén!

A facebook-on több mint 3000-en jelezték, hogy elmennek a Gödör körüli tüntetésre. A program 15 órakor, az "Emberek tanácsával" kezdődik az Erzsébet téren, amely "társadalmi diskurzus" jelent "az alapvető hazai és globális tennivalókról", majd 18 órakor egy fáklyás felvonulás keretében a tömeg átsétál a Szabadság térre, ahol 19-22 óráig (eddig meg nem hirdetett személyek) beszédeit, és az akciót fellépésükkel támogató művészeket (Kistehén, Korai ütősök, Anselmo Crew, a Millenium Hippies és mások) hallgathatják - írja a gépnarancs.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.