Délutánig bezárta a hó Ferihegyet

Délután négy óráig meghosszabbították a Ferihegyi repülőtér lezárását az erős havazás miatt. Délelőtt még úgy nézett ki, délben megindulhat a forgalom. Eközben a meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adta ki az ország középső területére. A rendkívüli mennyiségű friss hó miatt Pest megyében egyre nehezebb a közlekedés, a Rétság felé tartó kamionforgalmat például Vácnál már le kellett állítania a rendőrségnek. A MÁV könnyítéseket ad az utasoknak. Frissítve.

Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója szombat délelőtti tájákoztatása szerint szombat délig le kellett zárni a Ferihegyi repülőteret. A légikikötőbe érkező repülőgépek vagy el sem indultak vagy a környező repülőtereken szállnak le.

Az intenzív havazás miatt Budapestről egyelőre felszállni sem tudnak a gépek. Hardy Mihály közölte, akkor tudják majd megnyitni a repülőteret, ha sikerül annyira síkosságmentesíteni a futópályákat, hogy a kellő fékhatás meglegyen.

Az igazgató azt kérte a szombaton Ferihegyről induló járatok utasaitól, hogy - függetlenül az időjárási helyzettől - az indulási időnek megfelelően menjenek ki a repülőtérre.

Rendkívüli mennyiségű, helyenként akár húsz centiméternél is több friss hó várható az ország középső részén éjfélig - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton, miután a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adta ki erre a területre.

Polyánszky Zoltán meteorológus elmondta, vasárnap ugyanilyen nagy mennyiségű hó eshet az ország északkeleti részén.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Közép- és Észak-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön is tíz centimétert meghaladó friss hó várható. A Bakonyban hófúvások is lehetnek. A Kisalföldön, valamint délkeleten erős széllökések is lesznek.

Országszerte változó az úthelyezet, a legrosszabb a közép-magyarországi régióban. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Beluzsárné Belicza Andrea cáfolta ugyan a Dobogókő felé vezető utak lezárásáról elterjedt híreket, ugyanakkor elmondta: a síelni, szánkózni vágyók semmiképp se induljanak el, mert számos elakadt autó teszi lehetetlenné a közlekedést Dobogókő térségében, a síparadicsomhoz közeli emelkedőkön veszélyes a közlekedés.

A közép-magyarországi régióban a folyamatos havazás miatt a hókotrók is nehezen boldogulnak, így időjárásfüggő, hogy mikorra sikerül megtisztítani Dobogókő térségében az utakat.

Lőrincz László, a dobogókői sícentrum vezetője azt mondta, nincs tudomása komolyabb forgalmi akadályról. Hozzátette: bár jelenleg körülbelül 30 centiméter vastag a hótakaró, ennek ellenére a pálya síelésre még nem alkalmas. Dolgozóik az utakról és a parkolóból hordják a havat a pályára, amely tömörítés után valószínűleg vasárnaptól válik síelhetővé.

Beluzsárné Belicza Andrea, azt is elmondta, hogy a rendőrök az M2-es rádi emelkedőjénél megállítják a kamionokat és a teherautókat. A váci közlekedőket tovább engedik, ám a Rétság, illetve Parassapuszta felé menőket egy pihenőbe terelik.

Az intézkedés oka, hogy a rétsági körforgalomtól kezdődő szerpentines emelkedőn több kamion keresztbefordulva vesztegel. Az útszakasz megtisztítására jelentős erőket mozgósítottak, ám hogy mikor indulhat meg újra a teherforgalom, azt még nem tudni pontosan.

A Pest megyei utak többsége nehezen járható, néhány helyen 20-25 centiméteres hó nehezíti a forgalmat, piros jelzés van érvényben - közölte Kovács Zsuzsa, az Útinform ügyeletese. A hegyvidéki utakon több autóbusz és nehézgépjármű akadt el, illetve csúszott árokba, ezért a személyautóknak is csak téli gumival van esélyük arrafelé a továbbhaladásra. Komolyabb balesetről, személyi sérülésről egyelőre nincs hír.

Nógrád megyében egyelőre nincs járhatatlan út, bár az elmúlt órákban 30 centiméternyi hó hullott. A Nógrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. diszpécserszolgálatán közölték: nem tudnak elakadásokról.

A kht. teljes gépparkja az utakon van, szórják és kotorják a havat. Előbb a főutakat tisztítják, majd a sűrűn használt, illetve a mellékutak következnek. Arra számítanak, hogy a délutáni és az esti órákban tovább nő a hó magassága az utakon.

A Nógrád Volán Zrt.-nél - kisebb-nagyobb késésekkel, de - minden járat közlekedik. Az utasok 5-15 perces késessel számolhatnak. Jelezték a közútkezelőnek, hogy mely szakaszokon javasolják a kotrást, szórást, de a társaság járműveit még sehol nem látták az autóbuszvezetők.

Latyakosak, sónedvesek a főutak Borsod-Abaúj-Zemplénben, a mellékutak havasak vagy letaposott havasak - közölte a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága szombaton. Csaknem 40 géppel dolgoznak a megye útjain, ahol folyamatosan havazik. Jelenleg 2-5 centiméter a hó vastagsága átlagosan. Járhatatlan út nincs a megyében.

A helyi meteorológiai szolgálat arról tájékoztatott, hogy szombaton szinte egész nap eshet a csapadék a megyében, és bár éjszaka csökkenhet az intenzitása, vasárnap újra hóesésre kell számítani.

Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, egyelőre a hó miatt nem történt komolyabb baleset a megyében, de a közlekedők téli útviszonyokra számítsanak.

Az intenzív havazás miatt 5-20 perces késéssel közlekednek a személyszállító vonatok Budapest elővárosában - közölte a Mávinform szombat délelőtt. A tájékoztatás szerint a vasútvonalakon folyamatosan takarítják a havat és a hómunkások folyamatosan tisztítják a váltószerkezeteket annak érdekében, hogy a havazás miatt biztosítható legyen a menetrend szerinti vasúti közlekedés.

Ennek ellenére lehetnek késések, amit a váltóállítási problémák és műszaki hibák okozhatnak. Mindhárom budapesti nagy pályaudvar, a Keleti, a Nyugati és a Déli is fogad és indít járatokat.

A MÁV könnyítéseket is ad az utasoknak: nem kell helyjegyet és pótjegyet venni a Budapestre érkező és az onnan induló InterCity (IC) vonatokra szombat éjfélig - közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese. Tájékoztatása szerint az ugyanezen IC-vonatokra előre megváltott helyjegyeket és pótjegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.

Utasok várakoznak a havazás miatt bezárt Ferihegyi repülőtér 2B termináljában
Budapest, 2010. január 30. Utasok várakoznak az intenzív havazás miatt bezárt Ferihegyi repülőtér 2B termináljában. Rendkívüli mennyiségű, helyenként akár húsz centiméternél is több friss hó várható az ország középső részén éjfélig; az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adott ki erre a területre. A Ferihegyi repülőtér több órára bezárt; Budapestről egyelőre nem tudnak felszállni a gépek a havazás miatt, az érkező repülőgépek vagy el sem indultak vagy a környező repülőtereken szállnak le. A BKV-nál 15-20 perces késéseket okoz az intenzív havazás, a MÁV-nál egyelőre nincs fennakadás a közlekedésben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.