Debreczeni: Orbán a kétharmaddal felszámolja a demokráciát

Debreczeni József szerint Orbán Viktor, a rendszerváltás legnagyobb hatású politikusa a kétharmados győzelem kapujában a parlamenti demokrácia leváltására készül.

Orbán Viktor húsz éve alakítja Magyarországot, de ez csak "bemelegítés" volt ahhoz képest, ami jön - mondta a közíró a Fidesz elnökéről szóló új, Arcmás című kötetének bemutatóján, Budapesten kedden.

A "minden bizonnyal bekövetkező" kétharmados választási győzelem után vége lesz a liberális parlamenti demokráciának és jogállamnak, ami a szabadságot jelentette. "Félek, némi légszomjjal kell majd küzdenem" - fogalmazott Debreczeni József.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Pallas Páholy helyiségét zsúfolásig megtöltő érdeklődők előtt arról beszélt, hogy a szerző, aki a hazai közélet "magányos harcosa", nem mond semmi különöset, csak az igazat, de ez "cinikus demokráciánkban" bátorságnak számít. Az MDF elnöke elmondta, hogy két évtizeddel ezelőtt a szerzővel hasonlóan gondolkodtak arról, hogy nem akarnak szocializmust, diktatúrát, egypártrendszert, ma pedig abban közös a felfogásuk, hogy demokráciát akarnak.

Szépreményű politikusból populista népvezér

Kuncze Gábor szabad demokrata országgyűlési képviselő a könyvbemutatón kifejtette: az írás arról szól, hogyan lett a szépreményű politikusból populista népvezér, hogyan épült le a parlamenti demokrácia és hogyan jutott el az ország a rendszerváltás eufóriájától az eszeveszett gyűlöletig. A liberális politikus - akit a Klubrádió külső munkatársaként mutattak be a rendezvényen - úgy véli, hogy meghalt a vita a parlamentben.

Azokra a vádakra, melyek szerint a szerzőnek Orbán Viktor-fóbiája van, Kuncze Gábor azzal válaszolt: ez csak arra jó, hogy ne vitassák meg a könyvet, holott azt el kell olvasni, és úgy kell megpróbálni bizonyítani állításainak ellenkezőjét. De ez nem fog sikerülni - mondta.

'Súlyos állítások ezek, de érdemes hinni a szerzőnek'

Az SZDSZ-es honatya szerint Debreczeni József nagy kockázatot vállalt, amikor jóslatokba bocsátkozott arról, hogy Orbán Viktor kétharmados parlamenti többséget szerez a jövő évi választásokon, amit arra használ majd, hogy átírja a közjogi rendszert és bebetonozza hatalmát például a pártfinanszírozás vagy a választójog átalakításával, hogy így véget vessen a parlamenti demokráciának. Kuncze Gábor szerint súlyos állítások ezek, de érdemes hinni a szerzőnek, és tenni azért, hogy mégse váljanak valóra jóslatai.

Debreczeni József második, terjedelmes Orbán Viktor-életrajzában nemcsak a korábbi kötet 2002-es megjelenése óta eltelt időszakot elemzi politikusoktól származó bőséges idézetek kíséretében, de "újra kezdi a történetet Arcmás című kötetében", mert, mint állítja: "másik arc néz ránk".

Fidesz: a könyv egyetlen újdonsága, hogy összenőtt, ami összetartozik

Debreczeni József könyvének egyetlen újdonsága, hogy bemutatóján összenőtt, ami összetartozik. Egymásban találta meg "arcmását" a Gyurcsány-imádó Debreczeni, valamint a két nagy rendszerváltó pártot botrányegyletté silányító Dávid Ibolya és Kuncze Gábor - reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

Dávid Ibolya és Kuncze Gábor részt vesz Debreczeni József Arcmás című könyvének bemutatóján
Budapest, 2009. november 24. Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke (j) és Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) országgyűlési képviselője(b) részt vesz Debreczeni József közíró, (j2) Arcmás című könyvének bemutatóján a Pallas Páholyban. Debreczeni József legújabb kötete, az Arcmás, amelyben Orbán Viktor pályáját követi végig a gyerekkortól egészen napjainkig. MTI Fotó: Földi Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.