'A hatalom példát akar statuálni'

Nem tartóztatta le a kémügyben gyanúsított volt titokminisztert a hadbíró, ezért menesztették – véli Debreceni József. A DK alelnöke szerint ezzel a hatalom példát akar statuálni.

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke szerint példát akarnak statuálni Szilvásy György ügyében. Debreczeni József úgy gondolja, figyelmeztetésnek tekinthetők a másodfokon a volt titokminiszter ügyében ítélkezők számára a Varga Béla nyugalmazott hadbíró ellen közelmúltban indított eljárások.

A politikus Az orbáni hazugságszolgáltatás új botránya - adalék a Szilvásy-dossziéhoz címmel hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Varga Béla volt az, aki 2011-ben megalapozatlannak találta a kémperben a katonai ügyészség vádjait és szabadlábra helyezte Szilvásy Györgyöt, illetve Laborc Sándort.

A DK alelnöke emlékeztetetett arra, hogy még abban az évben - Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére - a köztársasági elnök kényszernyugdíjazta Varga Béla bírót, aki ellen többek között gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult eljárás.

A volt hadbíró terhére róják egyebek mellett, hogy egy titkosított dossziéval a hóna alatt ment a tárgyalásra, és nem takarta ki az akta címét, amit így bárki elolvashatott – mondta kérdésünkre Debreceni. Ezt gondatlanságból elkövetett államtitoksértésnek minősítették. A másik ügyben a bíró két órás késéssel írt alá egy előzetes letartóztatásról szóló határozatot, s bár a gyanúsított őrizetben maradt, Varga Béla ellen jogellenes fogva tartás miatt is eljárás indult.

Debreceni József úgy véli, egyértelmű a szándék: a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatói és a volt titokminiszter ellen másodfokon folyó büntetőperben eljáró bíróra nyomást akarnak gyakorolni. Az ügyről egyébként elsőként a Népszava számolt be.

A kémkedési perként ismert büntetőügyben július 4-én hirdetett elsőfokú ítéletében a Debreceni Törvényszék. Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért két év tíz hónap börtönbüntetésre ítélték, s a közügyektől három évre eltiltották.
 Az elsőrendű vádlottat, Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját kémkedésért ugyanilyen büntetéssel sújtották.

Laborc Sándor negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt az NBH főigazgatója, a bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, de annak végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. Az ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg. A vádlottak ügyvédei elmondták: valamennyien fellebbeztek az ítélet ellen, így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa elé kerül az ügy.

Debreceni úgy fogalmazott: a politikai ellenfelekkel szembeni büntetőeljárás vagy börtön félreérthetetlenül a diktatúrák sajátja és módszere, s Rákosi, illetve az 1956-os forradalom idején zajlottak ilyen perek. Ugyanakkor figyelmeztetett rá: "holnap bárki sorra kerülhet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.