Debreceni rektorper: senki sem csalt semmivel

A Debreceni Járásbíróság ma első fokon minden vádpont alól minden vádlottat fölmentett abban a büntetőperben, amelynek elsőrendű vádlottja Völgyesi Zoltán, a debreceni tanítóképző főiskola volt rektora, másodrendű vádlottja V. Tibor egyetemi oktató, míg harmadrendű vádlottja V-F. Mónika oktatásszervező volt.
Mint korábban beszámoltunk róla: a vád szerint a református főiskola volt rektora többmilliós kárt okozott az intézménynek azzal, hogy jogtalanul vett föl pénzt óraadás után, sőt fiktív tanácsadói szerződést is kötött V. Tibor egyetemi oktatóval.

A nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolt Völgyesi Zoltán 2006-tól a főiskola Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének vezetője volt, az intézet külső óraadókkal szerződött – többek között V. Tibor másodrendű vádlottal – szemináriumok megtartására és kollokviumi vizsgáztatásra.

A vádirat szerint V. Tibor 2007 januárjától 2010 februárjáig a szerződésekben vállalt óraadói kötelezettségét egyáltalán nem teljesítette, a szemináriumokat és a vizsgákat kivétel nélkül az elsőrendű vádlott tartotta meg az akkori rektor tudta és beleegyezése nélkül. Az első- és másodrendű vádlottak a haladási naplókat minden esetben kiállították, a teljesítési igazolásokat az elsőrendű vádlott intézetvezetőként, a másodrendű vádlott óraadóként ellenjegyezte.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott a rá bízott vagyonból mintegy egymillió forintot jogtalanul eltulajdonított. A perben a vádlottak nem ismerték el bűnösségüket.

A mai tárgyaláson a felmentő ítélet indoklásában összefoglalva az hangzott el, hogy a vádlottak nem hamisítottak dokumentumokat, nem károsították meg a főiskolát, s nem ejtették tévedésbe a főiskola akkori vezetését.

A bíróság szerint jogszerű teljesítések alapján, jogszerűen fizették ki az órák díját, így az első fok a jogtalan haszonszerzés vádját sem látta bizonyítottnak. A tárgyalások során megállapították azt is, hogy az oktatók az akkori főiskolai vezetés tudtával és beleegyezésével végezték a jogszabályokba nem ütköző tevékenységüket.

Az ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, az ügyészség azonban fellebbezést jelentett be, így az ügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.