Debrecenben veszélyes a szabad levegő

Szmogriadó van a cívisvárosban, ahol ezekben a napokban nem ajánlatos szabad levegőn tartózkodni. Két ellenzéki képviselőjelölt nagyobb odafigyelést szorgalmaz a városvezetés részéről.

Felháborodott hangvételű közleményt adott ki ma két debreceni ellenzéki parlamenti képviselőjelölt, aki orvosként és helyi közszereplőként is elfogadhatatlannak tartja, hogy a cívisváros levegője negyedik napja a legmagasabb riasztási fokozat szerint a „veszélyes” kategóriában van.

Rónai György háziorvos, az MSZP jelöltje és Szegedi István gyermekgyógyász, az Együtt-2014 Mozgalom politikusa így fogalmaz: "orvosként és közszereplőként is felháborodással tudatjuk, hogy ilyen egészségügyi helyzetben senkinek nem ajánlott a szabad levegőn tartózkodnia, szó szerint ez a figyelmeztetés olvasható napok óta az
Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztály honlapján". Azt kérdezik: miért csak azon a honlapon nagy kérdés ez? Az intézet említett honlapján az olvasható, hogy a riasztás Debrecen teljes lakosságát érinti. Ilyen helyzetben a légzőszervi betegségben szenvedő emberek panaszai jelentősen súlyosbodhatnak a megnövekedett légszennyezettség következtében.

A két jelölt idézi az ilyen helyzetben alkalmazandó előírást, miszerint a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők kerüljék a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást, de az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban. Rónai György és Szegedi István leszögezte: "a városvezetés helyett most mi ezen az úton mindenkit tisztelettel megkérünk a fenti ajánlások saját érdekükben való betartására".

Debrecen város honlapjára egyébként február 3-án, hétfőn került föl egy tájékoztatás a szmogriadóval kapcsolatban. Az önkormányzat ebben azt kéri a lakosságtól, hogy a légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, amennyiben lehetőségük van rá, a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést válasszák, s a jelzőlámpás kereszteződésekben a zöld jelzésig várakozva állítsák le a gépjárművek motorját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.