Debrecenben állnak bíróság elé a volt titkosszolgálati vezetők

A nyilvánosság teljes kizárásával a Debreceni Törvényszéken márciusban kezdődik Galambos Lajos, Szilvásy György, Püski László és Laborc Sándor István tárgyalása. Az ítéletből is csak a rendelkező rész lesz megismerhető.

A Debreceni Törvényszéken jövő hónapban kezdődik meg Galambos Lajos, Szilvásy György, Püski László és Laborc Sándor István volt titkosszolgálati vezetők büntetőügyének tárgyalása. A vádlottakkal szemben a Budapesti Katonai Ügyészség múlt év decemberében nyújtotta be vádiratát a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

Figula Ildikó, a Debreceni Törvényszék szóvivője érdeklődésünkre megerősítette, hogy a cívisvárosban márciusban kezdődik a tárgyalás, de – mint mondotta – az államtitokká minősített eljárás részleteiről semmilyen egyéb tájékoztatást nem adhat. A sajtó és a nyilvánosság nem lehet jelen a tárgyaláson, sőt az ítélettel kapcsolatban is csupán a rendelkező rész kerülhet nyilvánosságra, az indoklás már nem.

Mint beszámoltunk róla: a tavaly elrendelt nyomozás eredményeképpen a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatója, Galambos Lajos ellen kémkedés, a korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő, tárca nélküli miniszter, Szilvásy György ellen felbujtóként elkövetett kémkedés, Püski László ellen bűnsegédként elkövetett kémkedés, a NBH korábbi főigazgatója, Laborc Sándor István ellen pedig kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt nyújtottak be vádiratot.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlottak közül Galambos Lajos és Püski László előzetes letartóztatásban, míg a másik két vádlott szabadlábon várja a bírósági eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.