Debrecenben nem rongálnak, exhumálnak

Debreceniek – helytörténészek, lokálpatrióták, a városért felelősséget érző helybéliek – arról értesítették lapunkat, hogy nemrégiben ismeretlenek markológépekkel dúlták szét a debreceni Hősök temetőjét, s a II. világháborúban elhunyt német katonák maradványait kegyeletsértő módon szállították el a helyszínről.
Hogy hová, azt a helyszínen dolgozók nem mondták meg az érdeklődőknek. Volt, aki arra figyelmeztetett: a Hősök temetőjének nyilvántartása nem naprakész, azt most kezdték rendbe tenni, így félő, hogy a maradványok esetében nem tudható pontosan, valóban német katonák földi maradványait szállítják-e el.
Antropológus irányításával
Antropológus irányításával
Fotó: Konyhás István

– A debreceni Honvédtemetőben nem ismeretlenek, hanem a Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, vagyis a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség szakemberei dolgoztak, akik a II. világháborúban elesett, 145 német katona földi maradványait exhumálták – tájékoztatott megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya. Közleményük szerint ezt a munkát a magyar és a német kormány több mint húsz évvel ezelőtti, 1993 novemberében kötött megállapodása értelmében végzik, helyben bérelt, arra alkalmas eszközökkel. Az exhumálásokat antropológus irányításával végezték a német hadisírgondozó szervezet több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberei. A szervezet folyamatosan egyeztetett a debreceni önkormányzat munkatársaival is. A földi maradványokat a német hadisírgondozó szervezet által létesített és fenntartott, budaörsi német-magyar katonatemetőben temetik újra – fogalmaztak.

– Csak azokat a sírokat tárják fel, amelyekben a sírfelirat szerint második világháborúban eltemetett német katona nyugszik. Az azonosítást a sírban talált tárgyi maradványok és a csontok antropológiai vizsgálata alapján végzik. Az azonossági jegyekből és egyenruha-maradványokból közel száz sír feltárását követően eddig minden esetben egyértelműen megállapítható volt, hogy II. világháborúban elhunyt német katona földi maradványait találták meg. Minden katona exhumálása sorszámozott, az azonosításra alkalmas adatokat és a sírban talált tárgyi maradványokat jegyzőkönyvben rögzítik. Ezeket a kasseli központba továbbítják, ahol a központ nyilvántartási rendszerében feldolgozzák az adatokat.

A munkálatok folyamatos fotózás mellett zajlanak, dokumentálják az exhumálás előtti, a közbenső és az exhumálás utáni állapotot is. Jövő év márciusában a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség a debreceni önkormányzattal egyeztetve emléktáblát helyez majd el a temetőben, amely tájékoztatni fogja a látogatókat az egykor itt nyugvó német katonákról, a 2014. novemberi áttemetésről, valamint új sírhelyükről – írták a tárca közleményében.

Megtudtuk, a VDK jelenleg 45 országban 832 katonatemetőt tart fent egységes kertépítészeti és gondozási szempontok szerint, amely szempontoknak a debreceni Honvédtemető már évek óta nem felel meg. A VDK évente közel negyvenezer német katona áttemetését végzi világszerte egységes előírások és dokumentálási rendszer szerint. Az elmúlt két évtized alatt minden olyan magyarországi temetőből, ahol száznál többen nyugodtak, áttemették katonáikat: tavaly Tatáról és Jászberényből kerültek át a német katonák a budaörsi német-magyar katonatemetőbe.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.