Debrecen: kifizetetlen számlák tömkelege

Kósa Lajos polgármester költségcsökkentést rendelt el a város nonprofit gazdasági társaságainál. A városvezető a közgyűlési előterjesztésében azt írta: a központi kezelésű feladatokat jelentős szállítói tartozás terheli.

Visszafogta az intézmények ellátmányfolyósítását a debreceni önkormányzat vezetése, ezért a legtöbb helyen hatalmas szállítói tartozás halmozódott fel – írja mai cikkében a debreceni vagy.hu annak kapcsán, hogy a cívisváros képviselő-testülete a csütörtöki közgyűlésen megvitatja a város háromnegyed éves beszámolóját.

Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő nonprofit gazdasági társaságok működési célú kiadásai tekintetében Kósa Lajos polgármester 5 százalékos költségcsökkentést rendelt el, a működési célú támogatási megállapodásokat pedig ennek megfelelően módosítani kell.

A beszámolóból az derül ki, hogy „az ingatlanpiac további gyengélkedése miatt jelentős bevételkiesés realizálódott a felhalmozási célú bevételeknél. Év végéig a javulásra már nem lehet megalapozottan számítani. Törekedni kell ezen bevétel minél nagyobb arányú teljesítésére (habár ez nem csak az önkormányzaton múlik), illetve a kiesett bevétel más bevételekből történő pótlására. A többi bevételünk, különösen a fontos helyi adóbevételek, jól teljesülnek, azonban ezek nem fogják kompenzálni az ingatlaneladásokból betervezett és be nem folyó bevételeket.

Az előterjesztés szerint igyekeztek visszafogni a pénzkiáramlást, ez azonban azzal járt, hogy a fizetési határidőt követő 30-60 nap közötti időtartamban tudták csak a kifizetéseket teljesíteni. „Így a központi kezelésű feladatokat is jelentős szállítói tartozás terheli.” Elővigyázatossági okokból az OTP-vel kötött, számlavezetéshez kapcsolódó folyószámla-hitelkeret összegét már korábban csökkentették: a keret 3,163 milliárdos összege jelenleg 2,5 milliárd forint. És bár a háromnegyed éves beszámoló fordulónapján (2013. szeptember 30-án) az önkormányzat fizetési számlájának egyenlege pozitív volt, a beszámoló előterjesztésekor már újra igénybe kellett venni a folyószámlahitelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.