Debrecen: forgalomban az első villanybusz

Debrecenben helyezték közúti forgalomba Magyarország első elektromos autóbuszát. A járművet egy magyar vállalat fejlesztette, több mint tíz éven át dolgoztak rajta.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei közúti közlekedésre alkalmasnak minősítették Magyarország első tisztán elektromos meghajtású midibuszát. Magyarországon ezzel először találtak közúti forgalomra alkalmasnak tisztán elektromos meghajtású járművet. Az INTER TAN-KER Zrt. 2002 óta fejlesztette ki és gyártja az ország első magyar rendszámmal rendelkező midibuszát, amely nemcsak környezetkímélő, de takarékosabban is üzemeltethető belső égésű társainál.

- 2010-ben már mozgóképes, tesztelhető járművel rendelkeztünk, melyet több mint két évig folyamatosan üzemeltettünk városi körülmények között. Ezen időszak alatt a prototípus több ezer km-t tett meg különböző terhelés mellett. 2012-ben megkezdődött az autóbusz forgalomba helyezésének folyamata, mely procedúra tavaly december végére sikeresen lezárult. Az eljárás következtében a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei közúti közlekedésre alkalmasnak minősítették az általunk gyártott első, Magyarországon fejlesztett és gyártott elektromos autóbuszt - mondta Dr. Tenk Gábor, az INTER TAN-KER Zrt. vezérigazgatója.

- Az autóbusz töltési pontja Debrecenben található, és jelenleg az egy feltöltéssel elérhető hatótávolsága közel 300 km, így kiválóan alkalmas a közösségi közlekedésben való használatra. Emellett ezzel a technológiával számos új út is megnyílik előttünk: már csak pár lépésre vagyunk attól, hogy a városi közlekedésben használt más járműveket is tisztán elektromosakra cseréljünk - tette hozzá a szakember.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.