Debrecen nem fogadta telt házzal a kampányzáró Orbánt

Ha a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor miniszterelnök azért szervezte a pártszövetség kampányzáró nagygyűlését a vidéki „fellegvárba", Debrecenbe, hogy a résztvevők számával demonstrálja a kormánypártok mögött álló erőt, akkor csalódnia kellett. A cívisvárosban szombat délután tartott rendezvényen ugyanis nemhogy nem telt meg a főtér, de a Nagytemplom előtti teret a pár ezres közönség csak félig töltötte meg. Holott más alkalommal már többször előfordult, hogy a Csapó utca torkolatáig és a városházáig álltak az emberek, most csak azonban csak az Arany Bika szállóig tartott a résztevők sora.

A tömeg sem volt túl lelkes, sőt az emberek – eltekintve a színpad előtt álló „kemény magtól" – kifejezetten rezignáltan reagáltak a Fidesz-KDNP helyi képviselő-jelöltjeinek beszédére. Ami nem is csoda, elvégre a debreceniek és a Hajdú-Bihar megyeiek már több százszor hallhatták Kósa Lajos historizáló anekdotázásátt Debrecen elmúlt ötszáz éves történelméről, amelyet a polgármester ismét előadott.

Vidám fiúk
Vidám fiúk
Konyhás István

Arról viszont egy szót sem szólt, hogy mi a Fidesz és az ő programja. Arra nem tért ki, hogy a Fidesz-KDNP milyen konkrét intézkedések meghozatalához kéri a választók felhatalmazását – igaz, ezzel nem volt egyedül a szónokok között. Az azonban még tőle is újdonságnak számított, hogy a fideszes szavazókat arra szólította föl, hogy a magyar egység érdekében ne gondolkozzanak, csak szavazzanak. Kósa Lajos a „magyar egység" kapcsán szó szerint így fogalmazott: „nem másért, ezért van szükség minden szavazatra, nem okoskodni, megosztani, töprengeni, hanem érteni azt, hogy miről szól a magyar szabadság ügye, és merni nagyot álmodni".

A pártszövetség programjáról a rendezvbény főszónoka, Orbán Viktor miniszterelnök sem beszélt. Azzal kezdte, hogy a Fidesz milyen nagy utat tett meg az elmúlt 24 évben, s felidézte azt, hogy Debrecenben élete első választási gyűlését 1990 februárjában tartotta, akkor még mindössze háromszáz ember előtt. Majd felolvasta azt a tanúságlevelet, miszerint a magyar kormány átvállalta a cívisváros mintegy 28 milliárd forintos adósságát, s megköszönte azt a támogatást, amit az elmúlt években Debrecentől és személyesen Kósa Lajostól kapott.

Ellentüntetők dupla kordon mögött
Ellentüntetők dupla kordon mögött
Konyhás István

A kormány eredményeit sorolva azt mondta: „300 ezer új munkahelyet teremtettünk, míg a szocialisták 200 ezer munkahelyet fölszámoltak". Orbán Viktor az ellenzékkel kapcsolatban így fogalmazott: agresszívak, fenyegetőznek, átkozódnak, a hazával viszont nem foglalkoznak. A kormányfő szerint „az ellenzék szenvedélye a gyűlölködés, a mi szenvedélyünk Magyarország". Kitart arra is: nem szabad hinni azoknak a szélsőségeseknek, akik szerint Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból, mert egy ilyen felelőtlen lépés fejetlenséget okozna. A miniszterelnök végül mindenkit arra biztatott, hogy menjen el szavazni, s a szavazókörökről szólva beszédét így zárta: „a kommunisták mind ott lesznek, legyünk ott mi is".

Az ellenzéki Kormányváltó szövetség aktivistái a Fidesz-KDNP nagygyűlése alatt a Kistemplom mellett demonstráltak a kormánypártok és Orbán Viktor ellen. Bár a tüntetők nagyon kevesen, mindössze pár tucatnyian voltak, a demonstrációt igen nagy erőkkel biztosította a rendőrség: az ellenzékieket kettős kordonnal vették körbe, és nagy számú rendőrt rendeltek ki melléjük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.