'Az egyháznak elég baja van Fábry ízléstelen mondatai nélkül is'

Az MDF tiltakozik Fábry Sándor nyilvánosságra került, a katolikus egyházat megalázó kijelentése ellen - közölte Dávid Ibolya pártelnök.

Az MDF tiltakozik Fábry Sándor nyilvánosságra került, a Katolikus Egyházat megalázó kijelentése ellen - tudatta közleményben Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A műsorvezető ugyanis a jászberényi meleg pap botránya kapcsán a következő általánosítást engedte meg magának: "A katolikus egyház a buzerancia melegágya!"

Valóban megdöbbentő a pap esete, és minden érintettnek le kell vonni a megfelelő következtetést, azonban nem lehet az egész egyházat egyetlen ember tette alapján minősíteni. Egy demokráciában elengedhetetlenül fontos szerepe van az egyházaknak, ezért értékeiket mindenkinek tisztelnie, óvnia kell. Elég sok baja van a Katolikus Egyháznak Fábry Sándor ízléstelen mondatai nélkül is.

- Mi, konzervatívok mindig felemeltük szavunkat az általánosító kijelentések ellen - írja Dávid Ibolya, s emlékeztet, hogy az MDF a 2006-os rendőri intézkedések után elmondta: nem lehet „brutális rendőri terrorról” beszélni, és a jogállamiság egyik tartópillérét lejáratni egy-két rendőr túlkapása miatt.

A felelőtlen szavaknak mára az lett a következménye, hogy a társadalom bizalma megrendült a rendőrségben, és sokan nem létező intézményektől, például a minden eljárási rendet, jogi hátteret nélkülöző csendőrségtől várják a rend fenntartását. Csak azért, mert tudatosan legyengítették a rendőrséget.

  - Nem tűrtük némán Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő kijelentéseit sem, hiszen megengedhetetlen, hogy bárki a magzataikat szándékosan megnyomorító roma asszonyokról, vagy az országot gyanús ügyletek közepette bekebelező zsidó nagytőkéről beszéljen. Ha valakinek a tudomására jutnak ilyen esetek, az tegyen feljelentést a konkrét ügyben, de tartsa távol magát a kollektív ítéletektől.

Az általánosítás szüli a gyűlöletet, a kirekesztő gondolatokat és az ostoba előítéleteket. Egy demokrata,  különösen, ha közszereplő, nem engedheti meg magának, hogy általánosan megvetéssel illesse valamelyik egyházat, kisebbséget vagy demokratikus intézményt - zárul az MDF elnökének közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.