Dávid Ibolya: a két nagy pártnak fáj a Reformszövetség őszintesége

Az MDF támogatja a Reformszövetség válságkezelő és növekedésösztönző programját, amely Dávid Ibolya, a párt elnöke szerint sok hasonlóságot mutat az általuk korábban javasoltakkal.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke közleményében "politika-független cselekvési tervnek" nevezi a Reformszövetség javaslatait, amelyek véleménye szerint pontosan azon a "józan és felelős gondolkodáson" alapulnak, amelyet az MDF képvisel a parlamentben hosszú évek óta.

Az ellenzéki párt egyértelműnek tartja: a kormányzat és a Fidesz azért utasította el a programot, mert a két oldalnak "fáj" a javaslatcsomag őszintesége, "ahogyan fájt az MDF őszintesége is október 18-án, a nemzeti csúcson".

A program ereje az MDF szerint abban rejlik, hogy "nem június 7-ig lát", nem egy közelgő választásig nyújt túlélési lehetőséget, hanem hosszú távon. Magyarországon várhatóan június 7-én tartják az európai parlamenti választást. Dávid Ibolya úgy fogalmaz: "Nem a választóktól kell félni, hanem éppen az egész ország jövője érdekében kell kiállni, és őszintén beszélni".

A Reformszövetség szombaton ismertette javaslatait, amelynek intézkedései összesen 1.325 milliárd forinttal csökkentenék az állami jövedelemelvonást 2013-ig. Ezen túl további 1.000 milliárd forinttal javítanák az egyensúlyt az államháztartási kiadások befagyasztására tett javaslatokkal.

A szövetség az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetőjének, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, és a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökeinek részvételével alakult tavaly novemberben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) koordinálása mellett.

Gyurcsány Ferenc imponálónak nevezte a Reformszövetség gazdaságpolitikai csomagját, de mint mondta, javaslataik társadalmi hatása időnként dermesztő. A kormányfő a Reformszövetség tagjaival tartott szombati konzultációt követően közölte, a találkozó egyik tanulsága azt volt a számára, hogy az eddig bejelentett intézkedések iránya helyes volt, ám a Reformszövetség ennél radikálisabb lépéseket javasol. A miniszterelnök azt ígérte, hogy a javaslatokat pontról pontra elemezni fogják.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a Reformszövetség javaslataira úgy reagált, hogy a hatékony válságkezelés egyetlen módja, ha egy új kormány alakul, ám ehhez új választásra van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.