Dávid és Herényi megúszhatja, maradhat mentelmi joguk

Nem javasolta a parlamenti mentelmi bizottság Dávid Ibolya és Herényi Károly kiadatását a CD-ügyben, a szocialisták ellenálltak. "Túl sok a politika, a koncepciós elem és kevés a jog az ügyben" - indokolta a szocialista Géczi József Alajos. Az MSZP és az MDF cinkostársak, politikai célokra használták a titkosszolgálatokat - kommentált a Fidesz. A T. Ház hétfőn dönt.

Nem szavazta meg a parlament illetékes bizottsága Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának a felfüggesztésére tett ügyészségi indítvány a CD-ügyben. Az elnök Géczi József Alajos (aki előzetesen koncepciósnak nevezte az eljárást) és másik három szocialista képviselő az MDF-es politikusok mentelmi jogának fenntartása mellett állt ki. S mivel Dávid Ibolya - aki szintén tagja a mentelmi bizottságban - éppen az Egyesült Államokban van, de a szabad demokrata Böhm András sem volt jelen a bizottsági ülésen, az összesen négy fideszes és kereszténydemokrata képviselő nem tudta átvinni akaratát, azaz az MDF-es politikusok kiadatásáról szóló bizottsági ajánlását megszavazását.

Az Országgyűlés várhatóan jövő héten dönt az ügyben. Ha kétharamdos többség voksolna a kiadatásra, az ügyészség mint gyanúsítottakat hallgathatná ki az MDF-es politikusokt a CD-, illetve UD Zrt.-ügyben. A vádhatóság szerint a gyanú; személyes adattal való visszaélés és kényszerítés bűntette.

Az UD Zrt .ügye tavaly ősszel robbant ki, amikor a Nemzeti Nyomozóiroda nyomozást indított a cég ellen, házkutatást is tartottak székhelyén és a rendőrök több számítógépet és dokumentumot is lefoglaltak.

A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint a vagyonvédelmi cég titkos internetes hálózatot hozott létre, kiemelten titkos adatokat gyűjtött, és a kormányzati szerverekre is megpróbált kapcsolódni. Egy nappal később állt a nyilvánosság elé Dávid Ibolya az úgynevezett CD-üggyel: "Kezemben tartok egy hanganyagot, ami arról tájékoztat, hogy egy magyar vállalkozó megbízást adott egy vagyonvédelmi cégnek, hogy dolgozzanak az MDF-re, Dávid Ibolyára, és keressenek rá terhelő dolgokat, mert ott van valami hatalmi belső váltás szándéka előkészítve, valami alelnök van benne, valami A-betűs." Az MDF elnöke nyilvánvalóan a pártelnöki posztért szintén ringbe szálló Almássy Kornélra gondolt. Az ügyészségtől és a nyomozóirodától is soron kívüli vizsgálatot kért, de ezt a Fővárosi Főügyészség elutasította.

Herényi Károly, akit meghallgatott a bizottság, amikor távozott, nem kívánt nyilatkozni az újságíróknak, mindössze annyit mondott: reméli, hogy "igazságos" döntés születik. Dávid Ibolya az ellenük megfogalmazott gyanúsítást és eljárást "az elmúlt húsz év legsötétebb politikai ügyének" nevezte, mely szerinte "vegytiszta koncepciós eljárás".

A mentelmi bizottság szocialista képviselői a bíróság szerepét próbálta eljátszani. Azt játszották, hogy az MSZP képviselői megvédték az MDF vezetőit, egyértelművé téve azt, hogy "MSZP és az MDF egymás cinkosai, bűntársai abban, hogy politikai célokra használták és használják fel a titkosszolgálatokat" - kommnetálta a döntést Cser-Palkovics András helyettes Fidesz-szóvivő.

Géczi József Alajos bizottsági elnnök azt nyilatkozta: a kényszerítés nagyon súlyos vád, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvezstés jár érte. A paritásos többség, azaz a szocilaisták szerint túlságosan aggályos az ügy, és lehet, hogy túl sok benne a koncepcionális, politikai elem és kevés a jog. Egy politikai vita terelődött büntető útra. Ezért nem találták megnyugtatónak az ügyészség megkeresését, s a lelkiismeretük szerint ezért szavaztak Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának a felfüggesztése ellen.

A CD-ügy kapcsán úgy fogalmazott: egy politusnak az a dolga, hogy ha talál a postaládájában kazettákat, valamilyen információhoz jut, aminek van politikai súlya, akkor azt a nyilvánosság elé tárja, különösen, ha le akarják járatni - tette hozzá a bizottsági elnök. Arra, hogy ezzel az ügyészséget kvázi politikai elfogultsággal, illetve koncepciógyártással vádolja, Géczi József Alajos azt mondta: "nincsenek jó érzéseim, de ezt nem tudnám kimondani, lehet, hogy a megérzéseim csalnak".

Ennyire azért nem rossz a helyzet... Dávid Ibolya és Herényi Károly
Parlament, 2009-10-05, Reviczky Zsolt felvétele, függetlenek padsora, Dávid Ibolya, Herényi Károly, MDF,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.