Darázscsípés, avagy tíz órakor jöhet a bemutatkozás

Másfél-kétmillió forint mulasztási bírság - ez az eredménye a Józsefvárosi piaci APEH-razziának. Nem sok a piacon forgatott tíz- és százmilliókhoz képest, de a darázscsípés így is kellemetlen.

– Tí’ és tízseneedzs közéé vártúk aa titeket – mondja minden meglepetés nélkül az eredetileg hívatlan vendégként érkező adóellenőröknek az egyik kínai árus a józsefvárosi piac bódésorán. Nincs félnivalója – semmi szabálytalanságot nem találnak nála.

– Akkor tehát időben érkeztünk – nyugtázhatják a revizorok, mint ahogy azt is: meglepetésszerűnek indult szerda délelőtti jövetelük híre most is megelőzte őket. Amikor a hangosbemondó szétkürtöli: "Vigyázat, zsebesek vannak a piacon!”, az árusok közt beindul az összetartás, az adóellenőrök pedig tudják, róluk van szó. Jól ismerik a virágnyelvet. Már akkor sem hümmögnek, ha nyáron a strandbüfék környékén "Csípnek a darazsak!” És akkor sem lepődnek meg, ha négyezerért saját "körözési” fotójukat húzza elő kabátja alól Hszí Ling alkalmi paparazzó. Mégis nekiindulnak, hogy ellenőrizzék a számlaadást, az áruk eredetét, azt, hogy az alkalmazottakat bejelentettéke.

A szerda reggeli, közös eligazítás után az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Budapesti Rendőrfőkapitányság akció alosztályának munkatársai délelőtt háromnegyed tízkor landolnak autóikkal a Kőbányai út és a Hungária körút sarkán álló McDonald’s parkolójában. Még egy utolsó, gyors egyeztetés, aztán irány a hírhedt piac 27-es és 31-es épülete. Ezek hivatalosan áruházak, de aki egyszer is járt már errefelé, tudja, nem a jófélék közül valók. Az egykori iparépületek lerobbant zugbutikjai hemzsegnek a nejlonokba és ládákba csomagolt zsiványságtól. A civil ruhás rendőrökkel megtámogatott APEH-hadtest kettes csoportokban sétál be az épületekbe, pontosan kilenc óra ötvenötkor.

"A próbavásárlásra négy-öt percetek jut, a standot fizetés után már ne hagyjátok el – 10 órakor jöhet a bemutatkozás" – instruálja a revizorokat Lengyel Tibor, az akció adóhivatali vezetője. A táncrendben a civil nyomozók kissé lemaradva, de éberen őrzik a kincstári behajtókat. Már ha "necces helyzet adódna", de nem adódik: az árusok többsége a tízórai bemutatkozás helyett a zárórát választja – soha nem látott gyorsasággal.

Aki marad, jobbára fennakad. Persze, még a sokat próbált adóellenőrt is éri meglepetés: egyikük próbavásárolna, de érkezik a felvilágosítás: egy pár cipőt nem vehet. "Ma csak nadzső…kereskeedés van, csak kontéénerbe adú’ eel neked árú”. Itt tehát ma nem lesz lebuktatás a nyugatadási kötelezettség elmulasztása miatt. Olyan ez, mint a földhivatalban az ügyvédi fogadónap, "civilek” nem léphetnek be. A legtöbben viszont, ahogy szimatot kapnak, már rángatják is a forródrótot – és a rolót.

Előkerülnek a telefonok, a nem éppen legális árusok üzletüket hátrahagyva eltűnnek a kijáratokon. Mire a hatóság emberei betoppannak, se hírük, se hamvuk. Csoportokba verődve az udvaron dohányoznak, fél szemükkel (egy fel s alá sétáló kis kínai lánnyal) őrizve a portékájukat. Viszont az a néhány kezdő amatőr, aki a Kőbányai út felé menekülne, pórul jár: egyenruhás rendőrök hada állja útjukat. És bizony fenn is akad, akit már 13-án kiutasítottak az országból. Persze nem őt, az a bátyja – magyarázná, de hiába.

Mivel a hatóságok gyakori látogatói a józsefvárosi agórának (is), tudják, sőt nem egyszer a bőrükön érzik, hogy ez egy óraműpontossággal szervezett káosz. Profi munkahely – bérszámfejtési osztály nélkül. Pénz zsebből zsebbe, az államkassza nem szerepel a kereskedők fizetési listáján. Olyan zárt egység, ahol az árus csak a "kirakat", sok százuk működését jól fizetett, a piac környékén folyamatosan strázsáló ázsiai figyelők vigyázzák (felügyelik) a valószínűleg szintén ázsiai nagyfőnökök megbízásából. Azonosítani szinte lehetetlen őket.

– Olyannyira – magyarázza Lengyel Tibor –, hogy legtöbbször eleve nem tesznek eleget a telephelybejelentési kötelezettségüknek. Így elvileg elkerülhető, hogy nyomára bukkanjanak az üzletet működtető vállalkozásnak. Ráadásul, ha valaki egyszer már megbukott, céget vált, hogy megússza az újabb, immár nagyobb bírságot vagy legvégül a bezárást. A piacon ugyanis egy "kiesett" délelőtt is komoly üzleti veszteség.

Az APEH szerdai összegzése szerint így is az ellenőrzöttek felénél tártak föl valamilyen szabálytalanságot, hiányosságot. Alig akadt, aki eleget tett volna a telephelybejelentési kötelezettségének. Az adóhivatal – saját rendszerén keresztül – a helyszínen ellenőrizni tudja az alkalmazottak bejelentését. Szerdán két mulasztással találkoztak, itt további vizsgálódás szükséges. Szintén két üzletben nem tudták igazolni az áru eredetét, itt is vizsgálódnak még. A tegnapi akcióban feltárt szabálytalanságok miatt az APEH várhatóan másfél-kétmillió forint mulasztási bírságot szab ki. Nem sok a "józsefvárosin" forgatott tíz- és százmilliókhoz képest, de a darázscsípés így is kellemetlen.

Az ellenőrök szinte mindenhol találtak szabálytalanságot
Az ellenőrök szinte mindenhol találtak szabálytalanságot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.