Dalai láma: ne siránkozzanak, dolgozzanak!

A dalai láma azt üzente a magyaroknak: legyenek optimisták és dolgozzanak keményen, és problémáikat meg fogják tudni oldani.

"Úgy hallottam, hogy gazdasági problémákkal küzdenek, ne siránkozzanak, dolgozzanak keményen és optimizmussal, az élet nem egyszerű" - fogalmazott a tibeti vallási vezető. Azt mondta, szembe kell nézni a gondokkal. A politikusoknak is megvan a felelősségük, és ha nem jól intézik az ügyeket, az embereknek élniük kell a szólás szabadságával, bírálják őket - biztatta a magyar közvéleményt.

Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma felidézte, hogy 1956-ban, amikor brutálisan vérbe fojtották a magyarok szabadságharcát, bár fizikai értelemben messze, Tibetben volt, "erős aggodalmat és törődést fejlesztett ki magában Magyarország iránt".

Egyik alapvető elkötelezettségeként beszélt arról: minden lehetséges alkalommal felszólal az alapvető emberi minőségek védelmében, terjeszti az emberi jóságot. "Fontos, hogy belássuk: az emberi jóság lehet a belső béke forrása, amely belső erőt kölcsönöz, ennek köszönhetően pedig áttetsző módon tudunk megnyilvánulni" - mondta, és hozzátette, hogy mindez megteremti azt a barátságot, amelyet az emberek egymástól elvárnak. "Ilyen baráti viszonyulásra kell törekednünk" - szögezte le.

Kína Tibet-politikáját keményvonalasnak, merevnek minősítette. Szerinte a kínai vezetőknek előbb-utóbb be kell látniuk, hogy el kell kezdeniük egy "bizonyos szintű politikai liberalizációt", máskülönben elvesztik a világ bizalmát. "Én optimista vagyok" - mondta, és kifejezte, reménye szerint valamikor visszatérhet majd Tibetbe és kínai útlevele lesz. Kifejtette, olyan megoldásra kell törekedni, amely a tibeti nép és Kína számára egyaránt elfogadható.

A gazdasági világválság négy fő okának a kapzsiságot, a spekulációt, a tudatlanságot és a félelmet nevezte. Rámutatott, hogy ezek emberi érzelmek, beidegződések, "tehát a gazdasági válságnak érzelmi okai vannak". Hangsúlyozta: még a gazdasági élet szereplőinek is tisztességesen és őszintén kell eljárniuk. Megítélése szerint a tanulságokat levonva, a válságnak pozitív hozadéka is lehet.

A dalai láma elmondta: nagy örömére szolgált, hogy buddhista tanításokat tarthatott Magyarországon, megoszthatta gondolatait és tapasztalatait a szélesebb nyilvánossággal. Nagyra értékelte, hogy a parlamentben magyar képviselőkel és politikusokkal találkozhatott, egyúttal köszönetét fejezte ki azoknak a személyeknek - és mint mondta, rengetegen vannak ilyenek -, akik törődést és érdeklődést mutatnak Tibet ügye iránt.

A tibeti vezető az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a Lehet Más a Politika (LMP) meghívására látogatott a Parlamentbe. Szabó Tímea (LMP) a dalai lámával közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: ha Kína valóban elismert nagyhatalom akar lenni, tiszteletben kell tartania a kisebbségek jogait.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.