Leváltották az elnököt, de nem akar menni

- A hivatal átadás-átvételének megakadályozásával Hegedüs István nyíltan vállalja azt, hogy az általa vezetett önkormányzat törvénytelenül működik - írja Csala Elvira, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) megbízott hivatalvezetője, aki szerint Hegedüs István, a szervezet elnöke és Buri Edina felmentett hivatalvezető helyrehozhatatlan károkat okoznak a magyarországi cigányságnak "elfogadhatatlan magatartásukkal".

Csala Elvira az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: hétfőn megjelent az ORÖ székhelyén a hivatal átadás-átvételére, azt azonban Buri Edina és Hegedüs István (Lungo Drom) megtagadta. 

Csala Elvira egy újabb kormányhivatali leiratra hivatkozva azt írta: a közgyűlés január 18-ai ülésén hozott határozatok törvényesek, az abban foglaltakat Hegedüs István elnöknek végre kell hajtania és biztosítania kell a megbízott hivatalvezetőnek a tisztséggel járó jogosultságokat, a hivatalban található iratokat és egyéb, a munkavégzéshez nélkülözhetetlen tárgyi és személyi eszközöket.

Hegedüs István hétfőn sajtótájékoztatót tartott, amelyen Buri Edina, akit az ORÖ legutóbbi, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, közölte: nem tartják az ülést törvényesnek, így nem fogadják el a felmentésről szóló határozatot - mondta, hozzátéve: a másik fél forduljon jogorvoslatért a bírósághoz, és amint lesz kikényszeríthető döntés, annak megfelelően járnak el.

Az ORÖ elnöke január 18-án kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta és új, megbízott elnököt választott a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát a tisztségéből.

Az akkori többség az ülésen úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetéséért, és egyidejűleg kérik tisztségéből történő felfüggesztését.

A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg a tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.