Czeizel, Markó, a Hős utca és a kínaiak karácsonya

A Népszabadság december 24-i száma karácsonyi melléklettel jelenik meg, amelyben többek között interjút olvashatnak Czeizel Endrével, riportot Temesvárról, a Hős utcai gyerekekről, és azt is megtudhatják, hogyan karácsonyoznak Indiában és Kínában.
Ízelítő a Népszabadság december 24-i számának karácsonyi mellékletéből.

Interjút olvashatnak Czeizel Endrével életének fényeiről és árnyairól: „Tudom, hogy hónapjaim vannak, éppen ezért is tudom most élvezni az életet."

Czeizel Endre
Czeizel Endre
Szabó Miklós / Népszabadság

Markó Béla visszanéz élete első szabad karácsonyára: „Mert hamar felrobbant a román-magyar karácsonyi szeretet, de felrobbant bizony később a magyar-magyar szolidaritás is."

A mellékletben megtalálják Kiss Noémi riportját a régi, forradalmi Temesvárról, melyre 1989 karácsonyán egész Európa figyelt, és a biztató mai „Kisbécsről", ahol minden mozog, nyüzsög és félkész.

Temesvár
Temesvár

Szerbhorváth György arról mesél, hogy 1991 december 24-én megkapta élete első Kalasnyikovját a jugoszláv hadseregben: „Az előző három hónap rettegésben telt el, amilyen őrültek voltak a tisztjeink, kizavartak éjszaka a lövészárokba, és nem tudtuk, ki fog ránk támadni a következő percben."

Igazgyöngyös gyerekek rajzai és életei a keleti határszélről: „A legjobban színes ceruzákat szeretnék kapni" – álmodozik Amanda.

Gyermekrajzok

Szalai Anna riportja a Hős utcai gyerekekről, akik békességet kérnek és fedelet a hajléktalanoknak, hogy nekik is legyen hol felállítani a karácsonyfájukat. – „Még a zene is szólt. S akkor beléptek a gyerekek. Sírtak. Mindannyian együtt sírtunk. Azt kérték, hogy mindig maradjon ott a karácsonyfa."

Hős utca
Hős utca
M. Schmidt János / Népszabadság

Szenteste árvái között összeszorul egy zsidó író és egy moszlim lány a pesti Szódában – Szántó T. Gábor tárcája.

Hegyi Iván „örök rangadója" 1949-ből: miközben a sportlap is a hetvenéves Sztálinnal van tele, karácsony napján a dorogi bányászok elkalapálják a Fradit az Üllői úton.

Kőrösi Ivett pedig arról ír, hogy frenetikus lelkesedéssel karácsonyoznak százmilliók Indiában, Kínában, akiknek eszükbe sem jut, hogy ennek az ünnepnek valami köze van valami Jézushoz.

Karácsony Kínában
Karácsony Kínában

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.