Csütörtöktől fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

Március 12-én, csütörtökön kezdődik a 13. havi nyugdíjak első felének kifizetése - közölte a kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Budai Bernadett elmondta: a nyugdíjfolyósító a szokásos nyugdíjfizetési napon utalja a jogosultaknak a 13. havi nyugdíj első felét a márciusi nyugdíjjal együtt. Emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly év végén a világgazdasági válság hatásainak hatékony és gyors kezelése érdekében meghozta a szükséges döntéseket a kiadások csökkentése terén. A 13. havi nyugdíj esetében a kabinet olyan megoldást keresett, amelynek segítségével megőrizhette a juttatást, amelynek eredményeként az átlagos és az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkező csaknem 2 millió ember változatlan mértékű 13. havi nyugdíjat kap ebben az évben is - hangozatta.

A kormányszóvivő felsorolása szerint megkapják 13. havi járandóságukat azok, akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt - tehát tavaly betöltötték a 62. életévüket -, valamint a rokkantnyugdíjasok, az özvegyi nyugdíjban és árvaellátásban részesülők, korhatárra való tekintet nélkül.

Hangsúlyozta: azok a nyugdíjasok tehát, akiknek a járandósága nem haladja meg a havi 80 ezer forintot, a havi nyugdíjuk felének megfelelő összeget kapják meg most márciusban. Az átlagosnál magasabb nyugdíjjal rendelkezők esetében az Országgyűlés 80 ezer forintban maximálta a 13. havi nyugdíjakat. Vagyis akik 80 ezer forintnál magasabb összegű nyugdíjat kapnak idén, most 40 ezer forintot kapnak kézhez - jegyezte meg.

Budai Bernadett elmondta azt is, hogy a 13. havi nyugdíj második felét novemberben fogja folyósítani a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.