Csúszópénz-ügy: 'A kezem tört volna le inkább'

Nem csúszópénz volt, csak kölcsön a nyaralóra – Wieszt János, vesztegetéssel vádolt egykori XI. kerületi szocialista politikus védekezése szerint a kompromittáló videofelvételt manipulálták.

Részletes védekezést terjesztett elő a másfél éve tartó büntetőperében Wieszt János. A vesztegetéssel vádolt egykori XI. kerületi szocialista politikus a Fővárosi Törvényszéken hétfőn arról beszélt, hogy építkezéshez kért kölcsön pénzt.

A Wieszt-ügy 2010 tavaszán, a választási időszakban pattant ki. Az Indexen megjelent egy rejtett kamerával készített videofelvétel, amely a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint bizonyítja, hogy Wieszt János, az MSZP akkori helyi frakcióvezetője, korábban az újbudai vagyongazdálkodási bizottság szocialista vezetőjeként több millió forint csúszópénzt fogadott el évekkel korábban egy önkormányzati üzlethelyiség eladása kapcsán. A Központi Nyomozó Főügyészség Wieszt Jánost vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolja.

Wieszt az eljárásban mindvégig tagadta bűnösségét, de a bíróság előtt érdemi vallomást mindeddig nem tett. A hétfői tárgyaláson azonban előadta, hogy a videofelvétel manipulált, ő valójában csak családi nyaralója építéséhez kért több ízben is két-két millió forintot magánszemélyektől, és az egyik kölcsönátadásról készülhetett a kompromittáló felvétel. A vádlott a kölcsön bizonyítására egy váltóról szóló okirat közjegyző által hitelesített másolatát is becsatolta a bírósághoz. A kétmilliós kölcsönöket egyébként 1-2 hónapon belül visszaadta a volt helyi politikus, akinek 2007-ben 36 milliós bruttó jövedelme volt részben cégvezetői megbízatásai nyomán.

A volt szocialista politikus részletesen beszélt arról is, hogy a 2010-es választási kampányban politikai ellenfelei élesen támadták, az ellene folyó nyomozás során voltak, akik meg akarták zsarolni, a vádbeli önkormányzati ügyletekről pedig nem ő döntött egy személyben, hanem egy önkormányzati bizottság. 

Arra a bírói kérdésre, nem érezte-e aggályosnak, hogy választott önkormányzati tisztségviselő létére olyan vállalkozótól kér kölcsön, akivel kapcsolatban az önkormányzat döntési helyzetbe kerülhetett, a vádlott úgy reagált, "a kezem tört volna le inkább, minthogy ezt a kölcsönt kérjem! De akkor nem tűnt ilyen jelentőségűnek".

A büntetőper következő tárgyalásán újra meghallgatják azt a vállalkozót, aki kétszer is kétmilliót adott Wiesztnek, a vádlott szerint kölcsön, a tanú szerint kenőpénzt gyanánt. Más tanúkat is meghallgatnak, majd sor kerülhet a perbeszédre a Fővárosi Törvényszéken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.